VIDEO// Reprezentanți ai Direcției Silvice Suceava resping acuzele privind tăieri ilegale masive din pădurile administrate. În județul Suceava media tăierilor ilegale la 100 de hectare este de 0,23 mc


Intră acum și în grupul de

Reprezentanți ai Direcției Silvice Suceava au respins, marți seara, la Analiza de Seară de la News Bucovina, acuzele privind tăierile ilegale masive din pădurile pe care le administrează.

Purtătorul de cuvânt al DS Suceava, George Celsie a spus că a fost șef al Corpului de control al Direcției Silvice Suceava în cea mai grea perioadă din istoria acestei direcții silvice, din 1993 până în 1998.

El a spus că în acea perioadă, după revoluție, era „sălbăticie” și se tăia ilegal 10-12.000 mc pe an în perioada 1993-1994.

Celsie a arătat că discuțiile actuale privind tăieri ilegale de 18 milioane de mc pe an în țară i se par total nereale și că cifrele prezentate sunt manipulatorii și fără nicio legătură cu realitatea.

„Unde se poate ajunge cu manipularea fără să fie analizate cifrele respective”, a spus Celsie care a arătat că se spune că în țară se exploatează 36 de milioane de mc, din care jumătate ar reprezenta tăieri ilegale.

El a explicat că un volum de 18 milioane de mc de lemn pus în stive de 1 metru pe 1 metru ar ieși 26 de milioane de metri steri tăiați ilegal și că granițele României sunt de 3500 de km, iar cei 26 de milioane de metri steri puși cap la cap ar fi de opt ori perimetrul României.

Potrivit lui Celsie ceea ce se spune că ar fi tăieri ilegale ar încăpea în 450.000 de vagoane și că ar fi trebuit să muncească 50.000 de muncitori un an de zile numai la tăieri ilegale.

Celsie a spus că nu înțelege cum a fost calculat acest volum de masă lemnoasă tăiată ilegal.

El a subliniat că în județul Suceava se taie ilegal undeva la 1000 de mc în jumătate de an.

Celsie a explicat că în ceea ce privește administrarea pădurii sunt respectate amenajamentele silvice și că inclusiv tăieri „rase” sunt legale cum ar fi cele de înlocuire a arboretului dacă așa se stabilește prin amenajament.

Și șeful Biroului Protecția și Paza Pădurilor din DS Suceava, Cezar Tulbure, a subliniat că în pădurile administrate de Romsilva se fac controale de fond primăvara și toamna și de câte ori este nevoie se fac atât controale de fond sau parțiale.

El a spus că până acum în județ sunt 970 de mc tăiați ilegal.

Potrivit lui Cezar Tulbure se fac permanent analize la nivelul Direcției Silvice Suceava privind factorii care au dus la aceste tăieri ilegale și a arătat că în Suceava, media tăierilor ilegale la 100 de hectare, este 0,23 mc.

 El a subliniat că institute independente certifică rezultatul muncii Direcției Silvice Suceava.

„Pădurile administrate de DS Suceava sunt certificate FSC din anul 2005”, a spus Cezar Tulbure care a precizat că de 15 ani de zile un organism internațional face un audit și vine în pădurile statului din județul Suceava și verifică tăieri ilegale, petiții, plantații, pepinerie, împăduriri, exploatări și certifică faptul că pădurea este gospodărită rațional și administrată durabil și unitar.

„Asta înseamnă că silvicultorii își fac meseria”,a  spus Cezar Tulbure care a recunoscut că sunt și oameni care uită de ce sunt silvicultori, dar că acestora li se aplică sancțiuni.

Întrebat de ce se speculează că silvicultorii au pensiuni sau case, George Celsie a spus că, probabil, aceștia au și alte venituri din familie, dar a menționat că silvicultorii au venituri bune și unele facilități.

„Nu aș merge pe ideea că sunt foarte mulți silvicultori care au pensiuni sau o casă decentă”, a spus Celsie care s-a întrebat de ce nu se pune problema altor categorii sociale care au case cât căminul cultural.

El a arătat că pe total județ nu crede că sunt 10-15 colegi care au pensiuni, pe care nu i-a întrebat de unde au banii, dar că este evident că cei care au pensiunile nu au furat pentru că ar fi fost prinși și că este posibil ca să aibă părinți sau socrii cu bani.

„Sunt organe care pot să-i verifice și să-i întrebe de sănătate”, a spus Celsie.


Intră acum și în grupul de