Deputatul PNL Ioan Balan: După alegerile locale, fiecare primărie ar trebui să aibă compartimente specializate în atragerea fondurilor europene nerambursabile

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, a declarat miercuri că „succesul uriaș” al președintelui Klaus Iohannis și al Guvernului PNL prin care România va beneficia de alocări financiare nerambursabile de 80 de miliarde de euro trebuie completat cât mai repede cu o creștere a capacității administrațiilor publice locale de a elabora proiecte finanțabile și de a utiliza sumele disponibile pentru investiții de interes local:

”După succesul incontestabil al Președintelui României și al echipei liberale de guvernare care înseamnă obținerea pentru România a nu mai puțin de 80 de miliarde de euro, cei din PSD au și început să mintă cu nerușinare că banii nerambursabili vor cădea din cer, direct în buzunarele noastre, fără să fie nevoie să muncim. PSD a mai demonstrat încă o dată că este fals și toxic pentru țară și acest lucru explică pe deplin de ce, sub conducerea PSD, România a avut un ritm de melc în utilizarea fondurilor europene”, a spus Bălan.

Potrivit acestuia, adevărul despre fondurile europene este că Uniunea Europeană oferă fonduri, dar nu le „bagă și în sân”.

„Ca să beneficiem pe deplin de acele zeci de miliarde de euro trebuie să muncim, să elaborăm proiecte de investiții și să le implementăm la cele mai înalte standarde de calitate. Da. Numai așa vor veni banii în România. Însă, experiența ultimilor ani ne-a arătat că nu toată România este pregătită să profite de această mare oportunitate financiară. Dacă municipiile mari precum Cluj Napoca, Suceava, Oradea sau Sibiul au deja o experiență în a construi proiecte finanțabile și a realiza investiții din fonduri europene, nu același lucru putem să spunem și despre orașele mai mici sau comune sau despre administrațiile conduse de reprezentanți ai PSD, care nu au adus niciun euro în beneficiul comunităților lor”, a declarat Ioan Bălan.

El a subliniat că peste mai puțin de o lună se vor organiza alegeri locale și are toată încrederea că românii îi vor alege pe acei primari și consilieri harnici, care au schimbat în bine viața lor sau care au promovat și promovează modelul liberal de dezvoltare.

„Mai cred că oamenii s-au săturat de ineficiența reprezentanților PSD în administrația locală și vor dori ca modelele de succes promovate de liberali ca Flutur și Lungu la Suceava, Bolojan la Oradea sau Boc la Cluj să vină și în primăria din localitatea lor. Nu este firesc ca acolo unde este primar sau președinte de consiliu județean PNL, locuitorii să beneficieze de investiții de calitate, iar unde sunt aleși locali ai PSD, comunele și orașele să nu aibă nici utilități, nici drumuri bune, nici școli și spitale moderne”, a declarat Ioan Bălan.

El susține că e nevoie ca alegerile să aducă în fruntea administrațiilor numai oameni harnici, iar în toate primăriile din țară să fie funcționari și departamente specializate în elaborarea de proiecte finanțate din fonduri europene.

„Numai așa vom beneficia de fiecare euro din cei pe care ni i-a pus la dispoziție Uniunea Europeană”, a conchis Ioan Bălan.