A inceput audierea viitorilor comisari europeni


Intră acum și în grupul de

La Bruxelles, s-a dat startul audierilor comisarilor europeni desemnaţi să facă parte din viitorul executiv al Uniunii Europene. Potrivit europarlamentarului PD-L de Suceava, Petru Luhan, audierea comisarului propus pentru agricultură, Dacian Cioloş, va avea loc vineri, 15 ianuarie, în cadrul comisiei de specialitate a Parlamentului European. Eurodeputatul sucevean a ţinut să precizeze că Dacian Cioloş va gestiona un buget de peste 40 miliarde de euro pentru politica agricolă comună.

“Audierile comisarilor vor începe pe 11 ianuarie şi se vor încheia pe 19 ianuarie. Votul final asupra Comisiei va avea loc pe 26 ianuarie. Audierea dl. Ciolos, ca de altfel toate celelalte audieri, va dura 3 ore, timp in care europarlamentarii vor evalua competenţele generale, angajamentul european, cunoaşterea portofoliului propus si capacităţile de comunicare. Sunt convins că Dacian Cioloș va fi apreciat de colegii mei europarlamentari și va începe o noua etapă în cariera sa. România va fi tratată ca orice alt stat membru, atribuțiile unui comisar european fiind foarte clare în ceea ce privește relaţia cu statul care l-a propus”, a explicat Luhan.

El a mai subliniat că prezența lui Cioloș în noua formulă a comisarilor europeni denotă pe de o parte, profesionalismul de care acesta a dat dovadă de-a lungul carierei sale și pe de altă parte, susținerea pe care România o are pentru preluarea portofoliului agriculturii. „Este o mare provocare având în vedere problemele pe care le întâmpină agricultorii și producătorii din toate statele europene. Sunt convins că dl. Ciolos va înfrunta această provocare cu mult profesionalism și înțelepciune. În același timp, agricultorii și producătorii din România au nevoie să fie mult mai prezenți în dezbaterile privind viitorul politicii agricole europene pentru a contribui activ la modul în care aceasta va fi realizată. Altfel, vor fi doar simpli aplicanți a aceea ce se decide cu ajutorul contribuției altora”, a conchis Petru Luhan, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European.

Înaintea audierilor, ziariştii de la Bruxelles au făcut o analiza a profilelor diferiţilor comisari. In privinţa lui Dacian Cioloş, se aminteşte ca românul este cunoscut ca un apropiat al Franţei, care militează pentru menţinerea unor subvenţii importante în sectorul agricol.

Lui Cioloş nu i se reproşează nimic la capitolul pregătirii profesionale, dimpotrivă, la anunţarea nominalizării sale pentru portofoliul agriculturii, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avut o reacţie foarte ferma spunând ca a fost cel mai competent candidat pe care l-a avut pentru acest post.


Intră acum și în grupul de