Acasă Politica Deputatul PNL Dumitru Mihalescul îi cere ministrului de Finanțe actualizarea Codului fiscal...

Deputatul PNL Dumitru Mihalescul îi cere ministrului de Finanțe actualizarea Codului fiscal privind deducerea personală pentru persoanele fizice și pentru persoanele aflate în întreținere: actualele norme nu mai corespund raportării la un salariu minim pe economie de 1.945 de lei și nici la cel mediu


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a transmis ministrului de Finanțe, Florin Câțu, o întrebare în care îi cere acestuia să actualizeze de la 1 ianuarie nivelul minim al aplicării deducerilor personale la nivelul salariului minim brut garantat în plată pentru anul 2021 și consideră oportună actualizarea întregii grile de deduceri pentru salariații care au persoane în întreținere (copii sau vârstnici), astfel încât sistemul de protecție socială să fie mult mai țintit și să încurajeze persoanele active.

Dumitru Mihalescul  îi transmite ministrului că prevederile art.77 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, deși acestea au fost actualizate în anul 2017, prin Ordonanța nr.79/2017, nu mai corespund raportării la un salariu minim pe economie de 1.945 de lei și nici la un salariu mediu brut pe economie de cca. 3.600 de lei.



„Neactualizarea acestor cote de venituri salariale la nivelul parametrilor salariali actuali, face aproape inaplicabilă politica de susținere a angajaților cu salariul minim pe economie, având în vedere valoarea regresivă a deducerilor. Mai mult decât atât, salariații care au în întreținere 1-4 persoane (copii sau persoane vârstnice) beneficiază de deduceri nesemnificative, astfel încât prevederea inițială din Codul fiscal nu mai are aproape niciun impact social asupra familiilor numeroase”, arată deputatul PNL.

El a aprecizat că și chiar în condițiile în care România traversează o perioadă bugetară deosebit de dificilă, ca efect al crizei sanitare și economice, aspectele sociale cu privire la familiile care au în întreținere 1-4 persoane trebuie să găsească soluții chiar și în acest context.

În aceste condiții, Dumitru Mihalescul îl întreabă pe ministru dacă are în vedere să actualizeze, începând cu data de 1 ianuarie 2021, nivelul minim al aplicării deducerilor personale la nivelul salariului minim brut garantat în plată pentru anul 2021.

Totodată, deputatul PNL îi solicită ministrului să spună dacă nu ar fi oportună actualizarea întregii grile de deduceri pentru salariații care au persoane în întreținere- copii sau vârstnici-, astfel încât sistemul de protecție socială să fie mult mai țintit și să încurajeze persoanele active.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version