Acasă Politica Firmele pot evita insolventa prin concordatul preventiv

Firmele pot evita insolventa prin concordatul preventiv


Intră acum și în grupul de

Legea care permite firmelor, printr-un contract cu debitorii, să evite starea de încetare de plăţi care ar conduce în mod inevitabil la insolvenţă a intrat de joi în vigoare. Potrivit deputatului Mircea Grosaru, este vorba despre Legea nr.381/10 dec. 2009, privind introducerea concordatului preventiv şi a mandatului ad-hoc, pe care a iniţiat-o considerând că aceasta este o măsură anti-criză. „Sunt convins de rolul important pe care îl va avea prezenta lege în perioada imediat următoare, dar şi de faptul că se va trece fără discuţie spre o nouă calitate în ceea ce priveşte lumea afacerilor din România, legea în spiritul ei făcând un pas către buna-credinţă a celor care activează în această lume, atât de diversă”, a declarat Grosaru.

Parlamentarul sucevean a spus că o lege asemănătoare a mai funcţionat cu rezultate eficiente în România în perioada 1929 – 1938, acoperind deosebit de dificila perioadă de criză economică din România dintre 1929 şi 1933. „Noutatea o reprezintă faptul că procedura propusă prin lege este una extrajudiciară, rolul instanţei competente reducându-se doar la a numi conciliatorul, a judeca cererile debitorului sau ale creditorilor în cursul procedurii şi de închidere a concordatului sau mandatului ad-hoc la finalizarea contractului sau la încetarea acestuia, dar şi apariţia unei alte profesii, cea de conciliator”, a spus Grosaru.



Propunerea de concordat sau de mandat ad-hoc porneşte de la debitor, ce propune un conciliator, care la rându-i propune instanţei competente teritorial, respectiv tribunalului, un plan de redresare.

Termenul limită de adoptare a acestui contract este de 30 de zile de la data propunerii, timp în care tribunalul, prin judecătorul-sindic, va pronunţa o încheiere irevocabilă de deschidere a procedurii de concordat preventiv sau mandat ad-hoc, numind un conciliator, propus de către debitor.

Potrivit lui Grosaru legea vine să înlocuiască parţial ceea ce s-a propus prin Legea nr.85/2006, privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv reorganizarea judiciară, procedură dovedită practic ineficientă, marea majoritate a firmelor aflate în reorganizare, ajungând aproape inevitabil la acelaşi rezultat, insolvenţa.

El a precizat că odată cu adoptarea şi intrarea în vigoare a legii privind introducerea concordatului preventiv şi a mandatului ad-hoc vor trebui modificate Legea nr.85/2006, cu modificările şi completările ulterioare, dar şi OUG nr. 86/2006, privind organizarea profesiei de practician în insolvenţă, ultima aflată deja în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. Mircea Grosaru a apreciat că atât debitorii cât şi creditorii vor trebui să contribuie la însănătoşirea unei economii sufocată de practici anticoncurenţiale sau de neperformanţă.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version