Ministrul Culturii, mesaj de condoleanțe la moartea lui Vladimir Găitan: Un actor valoros și inconfundabil, al cărui stil de joc sobru, de un desăvârșit bun-gust, l-a impus de la început în conștiința iubitorilor de teatru și film


Intră acum și în grupul de

Ministrul Culturii, Bogdan Gheroghiu, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe pentru trecerea în neființă a marelui actor sucevean, Vladimir Găitan.

Bogdan Gheroghiu: „O veste tristă. A murit, la vârsta de 73 de ani, Vladimir Găitan, un actor valoros și inconfundabil, al cărui stil de joc sobru, de un desăvârșit bun-gust, l-a impus de la început în conștiința iubitorilor de teatru și film. N-a trăit răsfățat ca o vedetă, deși ar fi meritat, ci ca un om responsabil, crescând, împreună cu soția sa, o fiică și un fiu, cărora le-a dat o educație aleasă.

A debutat într-un film care va rămâne în istoria cinematografiei românești, Reconstituirea, al lui Lucian Pintilie. A jucat în numeroase alte filme, printre care Puterea și adevărul, Năpasta, Pe aici nu se trece, Ultima noapte de dragoste etc. A colaborat multă vreme cu regizorul Sergiu Nicolaescu, primind roluri în filme de acțiune, îndrăgite de publicul larg și refuzând de multe ori, în scenele periculoase, să fie înlocuit de cascadori. A făcut o carieră frumoasă și ca actor de teatru, fiind prezent îndeosebi pe scena Teatrului de Comedie în piese ale unor mari scriitori ca Bertholt Brecht, A.P. Cehov, Jean Anouilh, Moliere sau Mihail Bulgakov. A jucat și în seriale de teatru TV, printre care Căsătorie imposibilă, în 12 episoade.

Dispariția sa constituie o grea pierdere pentru viața culturală românească. Dumnezeu să îl ierte!”

Reamintim că Vladimir Găitan a încetat, marți, din viață la vârsta de 73 de ani.


Intră acum și în grupul de