Dr. Tiberius Brădățan: Sărbătorile de Iarnă vor fi înnegurate. În șapte-zece zile după alegeri va fi o creștere a numărului de infectări cu noul coronavirus. Văd că autoritățile au stabilit cum va fi distribuit vaccinul care nici nu e autorizat și nici nu știm când va ajunge pe piață


Intră acum și în grupul de

Medicul urgentist sucevean Tiberius Brădățan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și candidat PSD pentru Camera Deputaților a apreciat la Analiza de Seară de la News Bucovina că la o săptămână-zece zile după alegerile parlamentare se va înregistra o creștere de infectări cu noul coronavirus și a subliniat că vaccinul pe care autoritățile române sunt deja pregătite să îl distribuie și fac și planuri nu există pentru că niciun vaccin candidat nu a fost încă omologat de agențiile specializate.

Întrebat dacă va exista și un al treilea al epidemiei, medicul sucevean a spus că la noi a fost un val continuu.

„Cred că noi suntem pe val încontinuu. Chiar dacă în vară nu am avut mai multe infectări, într-un fel este aceeași continuare a valului, dar noi am pierdut acel moment de oportunitate  în care ne puteam adapta strategia pentru creșterea numărului de cazuri. Infectările în rândul populației cred că au fost constante, doar că nu au fost descoperite pentru că nu erau simptomatici pacienții”, a spus Brădățan.

Analiza de Seară – inivtat dr. Tiberiu Brădățan

Medicul sucevean Tiberiu Brădățan. fost secretar de stat în Ministerul Sănătății – invitat special al emisiunii Analiza de Seară

Publicată de NewsBucovina.ro pe Joi, 26 noiembrie 2020

El a estimat că la mijlocul lunii decembrie va fi o creștere a numărului de infectări.

„Părerea mea este că după data de 6 decembrie, în șapte-zece zile, vom avea o creștere a numărului de cazuri generate inclusiv de alegeri”, a spus medicul sucevean.

El a arătat că în multe localități din țară a fost impusă carantina și că se va ridica pentru a se putea merge la vot.

Mai mult, Tiberius Brădățan a adăugat că dacă în secții de votare organizate, de exemplu, în municipiul Suceava, se respectă regulile, la 30-40 de kilometri distanță de municipiu, într-o localitate cu două mii de cetățeni este pus sub semnul întrebării modul în care se respectă măsurile de prevenție.

„Credeți că se vor respecta măsurile de igienă, că se va impune acest sistem de control din orașele mari? Mi-e teamă că nu. Atunci vom avea o creștere a numărului de infectări și de focare în zonele rurale în primul rând. Că poate nu vor ajunge foarte mulți oameni dintre aceștia la spital din varii motive, că vor face forme ușoare, sau că se vor stinge bătrânii după vechiul tipic, cu lumânarea aprinsă la căpătâi fără să mai fie chemată ambulanța, dar vor fi infectări mai multe”, a spus Brădățan.

„Asta ne va duce la niște sărbători înnegurate, sărbători de iarnă mai triste, mult mai triste decât ne-am fi așteptat”, a continuat medicul.

Tiberius Brădățan a spus că în ceea ce privește perspectiva imediat următoare el poate blama conducerea actuală a Guvernului României, a Ministerului Sănătății pentru că tot vorbesc de vaccinuri.

El a arătat că sunt două tipuri de vaccin care sunt în proceduri de acrediare, dar procedurile pot dura de la săptămâni la luni de zile și că depinde de fiecare agenție în parte.

„La noi deja s-a vorbit că știm cum să facem vaccinarea. E bine că ne pregătim. Știm sigur însă că vaccinurile vor fi aprobate? S-a vorbit de faptul că în România vor fi aduse la sfârșitul lunii decembrie primele doze. E posibil ca producătorii să le aibă în stoc pentru că după ce și-au terminat studiile pot să riște să-și facă niște stocuri de vaccin pe care să le poată arunca în piață în momentul în care vaccinul va fi aprobat. Suntem siguri că România va fi printre primele state care va primi aceste multe doze? Din cele 200 de milioane de doze antamate de UE suntem siguri că primele doze vor veni în România și nu vor merge în Germania, Franța, Italia?

Noi trăim în medicina bazată pe dovezi, cu certitudini. Dacă avem vaccinul mai repede putem să vaccinăm mai repede și categoriile de populație aflate la risc. Dacă nu, vom fi tot prin coada Europei cum am fost obișnuiți, chiar puși de Europa acolo”, a spus Tiberius Brădățan.


Intră acum și în grupul de