Catalin Nechifor (PSD) il cheama pe Cristian Preda (PD-L) sa ia lectii de democratie de la Suceava


Intră acum și în grupul de

Prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene Suceava a PSD, deputatul de Fălticeni, Cătălin Nechifor, i-a cerut europarlamentarului PD-L, Cristian Preda, să ia exemplu de la PSD în ce priveşte organizarea de alegeri libere şi democratice într-un partid. Nechifor l-a invitat pe europarlamentarul democrat-liberal la Conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Suceava, pentru a putea folosi mai târziu această experienţă la alegerile din PD-L, partid care, în opinia deputatului sucevean, a uitat ce înseamnă democraţia internă de partid.

Cătălin Nechifor a spus duminică, într-o declaraţie de presă, că de multe ori reforma dorită în cadrul partidului în care activează diverşii membri e sortită eşecului, mai ales atunci când partidul se află la guvernare, iar mulţi dintre cei ce au o anumită experienţă şi au avut sau au şansa să vadă cum funcţionează şi alte sisteme politice doresc şi mai mult o schimbare, cât de mică, a vieţii politice româneşti.

„În alte situaţii, platforma de comunicare internă nu este suficientă şi, plecând de la ideea că în fiecare partid există oameni deschişi pentru adevărata reformă, îi fac o propunere lui Cristian Preda, ca de la un fost europarlamentar la un actual europarlamentar, să participe la Conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Suceava, atunci când va avea loc”, a declarat parlamentarul sucevean. Din punctul său de vedere, partidele din România, fie ele parlamentare sau nu, au obligaţia să se deschidă către electorat, dar şi către ele, menţionând că, atât el, cât şi Cristian Preda au văzut în Parlamentul European ce înseamnă dialogul între partide, ce înseamnă negocierea şi, mai ales, ce înseamnă să respecţi cuvântul dat.

„Mai ştim un lucru. Compromisul, dar în nici un caz în sensul românesc, determină ca lucrurile să meargă mai departe, determină ca puncte de vedere care par divergente să se regăsească în modificări în bine ale legislaţiei”, a mai adăugat Cătălin Nechifor. Parlamentarul sucevean consideră că în această perioadă, PD-L este „un partid prizonier, incapabil să se autoreformeze”, iar dacă Cristian Preda consideră util, îl invită să fie părtaş la alegerea echipei de conducere a PSD Suceava, pentru a putea folosi mai târziu această experienţă la alegerile din PD-L, „un partid care a uitat de mai bine de trei ani ce înseamnă democraţia internă de partid”.

„Cu cât mai repede, cu atât mai bine, pentru că odată cu dispariţia cuvântului “democrat” din denumirea PD-L, s-ar putea să ne trezim cu un partid de guvernare care îşi numeşte structurile de conducere prin telefon sau, mai rău, prin influenţa unor grupări oligarhice”, a conchis cu destulă ironie, deputatul PSD, Cătălin Nechifor.

Reamintim că după întâlnirea de la finele săptămânii trecute de la Braşov a liderilor PD-L s-a stabilit ca europarlamentarul Cristian Preda împreună cu eurodeputatul Monica Macovei să facă parte din Comisia pentru modificarea statutului partidului, cei doi fiind recunoscuţi ca reformişti.

Pe de altă parte, PSD Suceava îşi propune să organizeze în cursul lunii martie toate conferinţele locale de alegeri şi apoi Conferinţa judeţeană de alegeri, deocamdată nefiind anunţată nici un fel de intenţie de candidatură sau de prelungire a celei existente din partea vreunui lider social-democrat de la Suceava.


Intră acum și în grupul de