Acordarea celui de al 13-lea salariu in invatamant, sub semnul intrebarii

În situaţia actuală în care se găseşte învăţământul şi în contextul crizei economice, acordarea celui de al 13-lea salariu stă sub semnul întrebării.
Liderul Sindicatului Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” Suceava, Constantin Cernica, susţine că, deşi normal ar fi să se acorde al 13-lea salariu, nu sunt bani.

„Conform legii, ar trebui să se dea al 13-lea salariu, aşa e normal, însă nu sunt bani. S-au plătit salariile pe luna decembrie şi nu mai sunt fonduri pentru nimic altceva. La nivelul oraşului Suceava s-ar putea acorda 40% din cuantum iar restul ar putea să se dea după ce vine bugetul. În judeţ însă nu sunt bani deloc. Voi avea o discuţie cu liderii de sindicat din teritoriu şi voi vedea cum se prezintă situaţia”, a declarat Constantin Cernica.

Cât priveşte Sindicatul „Bucovina” Rădăuţi, acesta este mai optimist susţinând că în a doua jumătate a lunii februarie profesorii ar urma să primească premiul anual.

„Din informaţiile pe care le am la ora actuală de la Federaţie, după aprobarea bugetului judeţean şi apoi a celor locale, se vor lua măsurile ce se impun pentru plata premiului anual. Asta însemnând că, cel mai probabil, în cea de-a doua jumătate a lunii februarie se va putea face plata către profesori. Am înţeles că în municipiul Suceava se calculează deja al 13-lea salariu şi că urmează să se dea, însă în restul judeţului situaţia stă cum am spus”, a explicat Gheorghe Şorodoc, liderul Sindicatului „Bucovina” Rădăuţi.
La nivelul judeţului Suceava sunt circa 11.000 de angajaţi în învăţământ.