Ministerul Educatiei cere conditii bune de organizare pentru olimpicii fazelor nationale


Intră acum și în grupul de

Inspectoratele Şcolare ce organizează olimpiade naţionale sunt atenţionate de Ministerul Educaţiei să ia toate măsurile pentru a desfăşura în cele mai bune condiţii competiţiile, după ce în anii anteriori elevii au reclamat modul execrabil de realizare a acestora. IŞJ Suceava nu organizează nici o olimpiadă în vacanţa intersemestrială, în schimb va găzdui patru faze naţionale în vacanţa de Paşte.

Pentru ca elevii care participă la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare să nu se mai plângă de condiţiile proaste de cazare, masă şi chiar de concurs, aşa cum s-a întâmplat în alţi ani, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi-a luat anul acesta toate măsurile de prevedere. Astfel, MECTS a atenţionat inspectoratele şcolare judeţene care organizează faza naţională a unor olimpiade şcolare, că trebuie să asigure organizarea şi desfăşurarea acestora în condiţii cât mai bune şi le-a adus la cunoştinţă câteva măsuri care trebuie avute în vedere.

În primul rând, verificarea condiţiilor de cazare şi masă puse la dispoziţia participanţilor, securitatea şi igiena spaţiilor de cazare, calitatea şi cantitatea alimentelor servite, şi nu în ultimul rând, “respectarea condiţiilor de siguranţă sanitară şi de securitate a elevilor în spaţiile şcolare”. Mai sunt şi alte măsuri legate de confidenţialitatea subiectelor, corectitudinea desfăşurării şi a evaluării, în acest sens membrii comisiilor centrale trebuind să semneze o declaraţie pe propria răspundere.

În această perioadă au loc fazele naţionale a olimpiadelor de limbă, comunicare şi literatură română, fizică, chimie, informatică (pentru elevii de gimnaziu), respectiv limba engleză, la care participă şi elevi suceveni.

Nu de puţine ori, olimpicii naţionali, printre care şi mulţi suceveni, s-au întors cu un gust amar de la olimpiadele şcolare naţionale, reclamând condiţii improprii de cazare şi masă. În 2008, de pildă, astfel de reclamaţii au fost în urma olimpiadelor desfăşurate la Galaţi, Reşiţa, Bacău şi Botoşani. “Toalete mizerabile, aşternuturi folosite şi păianjeni”, sunt condiţiile în care au fost cazaţi o parte dintre participanţii la olimpiada de germană de la Reşiţa, din 2008, elevii trebuind să improvizeze ceva de mâncare. S-a dat însă un telefon la minister şi situaţia s-a rezolvat. Printre olimpicii la germană s-a aflat şi o delegaţie din Suceava, care a fost cazată în acelaşi “cămin insalubru” de la Colegiului Economic al Banatului Montan.

Tot în 2008, la Olimpiada Naţională de Filosofie de la Galaţi, organizarea a fost catalogată de participanţi “între proastă şi jenant de proastă”, iar despre Olimpiada Naţională de Arte vizuale, Arhitectură, Istoria Artei şi Muzică, de la Bacău, elevii au spus că, în ce priveşte calitatea umană a organizatorilor, aceasta a fost “caldă şi primitoare”, dar condiţiile din internat au fost “jalnice”, camerele fiind “deplorabile şi îngrozitor de murdare”.

Anul 2008 a fost cel mai reclamat faţă de ceilalţi în privinţa condiţiilor de organizare. Purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, insp. Laurenţa Hacman a precizat duminică, faptul că singurele impresii proaste despre care a auzit de la olimpicii suceveni în acel an au fost după Olimpiada Naţională de Matematică de la Botoşani, anul trecut nemaifiind astfel de sesizări.

O mare desfăşurare de forţe din partea IŞJ Suceava va fi în timpul vacanţei de Paşti, când judeţul va organiza olimpiade la disciplinele limba maternă ucraineană, limba rusă modernă, limba germană modernă, astronomie şi astrofizică şi religie ortodoxă.

Universitatea suceveană şi-a arătat disponibilitatea de a da o mână de ajutor. “În general, la fiecare olimpiadă naţională, ministerul suportă cazarea, masa şi transportul elevilor şi profesorilor. Dar inspectoratele judeţene pot contribui şi ele, oferind premii sau programe specifice. Universitatea ne-a ajutat acum 2 ani, la faza naţională a Concursului “Istorie şi societate în dimensiune virtuală, oferind premii. Şi anul acesta şi-a arătat disponibilitatea de a ne ajuta, având în vedere că organizăm atâtea olimpiade, urmând ca inspectorii de specialitate să poarte discuţii cu conducerea universităţii”, a spus Laurenţa Hacman.

Potrivit rectorului Universităţii “Ştefan cel Mare”, Adrian Graur, instituţia şi-a arătat deschiderea pentru a ajuta la desfăşurarea a două dintre olimpiadele naţionale care vor avea loc în Suceava. “Săptămâna viitoare vom avea discuţii cu doi inspectori să vedem cu ce putem ajuta, probabil cu spaţii pentru desfăşurarea concursului, iar pentru cadrele didactice, cu spaţii de cazare. Nu ştiu dacă vom putea asigura şi nişte premii, în alţi ani am fost poate mai bogaţi, vom vedea”, a spus rectorul sucevean.


Intră acum și în grupul de