Senatorul Onofrei se zbate pentru incheierea acordului de mic trafic intre Romania si Ucraina


Intră acum și în grupul de

La solicitarea ambasadorului Ucrainei la Bucureşti, Markiyan Kulyk, senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei, s-a întâlnit cu diplomatul ucrainean în vederea clarificării unor aspecte legate de micul trafic de frontieră.

Potrivit parlamentarului sucevean, ambasadorul Ucrainei a spus că acordul de mic trafic între România şi Ucraina este într-o fază avansată a negocierilor, dar că în prezent se află într-un blocaj determinat de mai multe divergenţe

Astfel, partea română solicită părţii ucrainene ca în acord să fie inclusă deschiderea unui consulat român la Ujgorod şi a unei agenţii consulare la Slatina pentru a uşura procesarea cererilor de viză, în timp ce partea ucraineană solicită creşterea numărului de puncte de trecere internaţionale între cele două ţări, ca distanţa până la care se aplică acordul să fie de 50 de kilometri de la graniţă şi nu 30 de kilometri cum solicită România invocând practica UE, iar durata de şedere să fie de 180 de zile şi nu 90 de zile cum cere partea română.

Diplomatul ucrainean a mai arătat că acorduri similiare ale Ucrainei cu Slovacia, Polonia şi Ungaria sunt încheiate în termenii solicitaţi şi părţii române privind numărul de treceri ale frontierei, durata de şedere şi distanţa până la care este valabil acest acord.

Senatorul PD-L Orest Onofrei i-a transmis ambasadorului Ucrainei că aceste probleme nu sunt de competenţa Senatului, dar că judeţul pe care îl reprezintă în Parlament, Suceava, are frontieră cu Ucraina şi cetăţeni din judeţ sunt interesaţi ca acest acord să fie încheiat cât mai repede, fiind încurajate astfel atât schimburile culturale cât şi cele economice. El a arătat că în calitatea sa de parlamentar va putea solicita MAE român să grăbească negocierile şi încheierea acestui acord care este benefic şi că, totodată, şi-a exprimat speranţa că Ucraina va adera la structurile europene şi euro-atlantice, iar cooperarea între regiuni va fi mult mai uşor de realizat. „Suntem mai interesaţi ca acest acord să se încheie cât mai rapid, chiar oamenii din zona noastră cer acest lucru la cabinetul parlamentar”, a spus Onofrei.

Senatorul PD-L consideră că numărul de puncte de trecere internaţională a frontierei ar putea fi mărit şi că ar trebui ca şi distanţa până la care acordul de mic trafic să-şi producă efectele să fie de 50 de kilometri ca să fie inclus astfel şi oraşul Cernăuţi.

În 14 ianuarie, la dezbaterea din Senat a Legii de ratificare a Acordului româno-moldovean privind micul trafic de frontieră, senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei, a ridicat problema unui acord similar şi cu Ucraina.


Intră acum și în grupul de