Alesii judeteni ai PNL si PSD nu si-au dat votul pentru repartizarea sumelor alocate localitatilor sucevene (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Proiectul de buget pe 2010 a fost adoptat în şedinţa de Consiliu Judeţean de miercuri doar cu voturile consilierilor PD-L care întrunesc majoritatea, aleşii judeţeni ai PSD şi PNL refuzând să voteze.

Consilierul judeţean liberal Brânduşel Nichitean a motivat că PNL solicită amânarea dezbaterilor pentru că proiectul de hotărâre a fost transmis consilierilor judeţeni cu doar două ore înainte de şedinţă şi că trebuie să fie verificat modul de repartizare a sumelor. El a subliniat că a constatat că există diferenţe mult prea mari între alocările bugetare pentru localităţi având necesităţi similare.

„Noi nu suntem aici”, a afirmat consilierul PSD, Petru Ştirbu, care la rândul său s-a alăturat propunerii PNL de amânare a dezbaterilor pentru a fi analizată cu atenţie această distribuire. El a declarat că „îşi face harachiri” dacă la repartizarea fondurilor au fost respectate principiile enunţate de conducerea CJ Suceava. Ştirbu a mai spus că nu doreşte să se întâmple situaţii ca în 2009 când alocările pentru unele comune au fost de 13 lei pe locuitor, iar pentru altele de 230 de lei pe locuitor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a refuzat să amâne dezbaterea acestui punct arătând că localităţile judeţului au nevoie de bugete cât mai repede, iar consilierii PNL şi PSD au anunţat că în aceste condiţii se poate considera că au părăsit sala.

Şeful deliberativului judeţean a explicat în cadrul şedinţei de CJ că suma de 45,7 milioane de lei ce este repartizată de CJ reprezintă 20 la sută din alocările pentru localităţi, restul de 80 la sută fiind distribuit de DGFP Suceava în baza unei formule. El a arătat că proiectul de distribuire a sumelor prezentat consilierilor judeţeni va asigura funcţionarea primăriilor şi va asigura şi sume de bani pentru dezvoltarea localităţilor respective. Flutur a subliniat că la alocarea fondurilor s-a avut în vedere, în primul rând, asigurarea cofinanţărilor pentru proiectele europene implementate în judeţ. El a mai spus că speră ca în acest an să existe cel puţin o rectificare pozitivă a bugetului pentru că în proiect s-a simulat un grad mediu de colectare pentru taxe şi impozite.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Suceava, Vasile Ilie, a explicat că prin fondurile alocate, prin formulă, de DGFP Suceava se asigură funcţionarea normală a primăriilor, iar CJ Suceava asigură fonduri necesare localităţilor pentru proiectele europene.


Intră acum și în grupul de