Reprezentantii Fundatiei Bill&Melinda Gates, in vizita la bibliotecile din judetul Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Vizită unică la nivel naţional

Reprezentanta Fundaţiei americane Bill & Melinda Gates, Deborah Jacobs, director Global Libraries Initiative, a fost prezentă miercuri la Suceava, pentru a vizita o serie de biblioteci publice din judeţ incluse în programul Biblionet.

Însoţită de directorul IREX România, Paul Andre Baran şi preşedinta Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Doina Popa, Deborah Jacobs a efectuat o vizită la Consiliul Judeţean Suceava, unde s-a întâlnit cu preşedintele Gheorghe Flutur şi la Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera”, unde a avut loc şi o conferinţă de presă.

”Bibliotecile publice au puterea de a schimba, în bine, viaţa oamenilor”

După ce directorul bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuş, le-a urat “un călduros” bun venit şi i-a prezentat pe distinşii vizitatori, reprezentanta Fundaţiei Bill & Melinda Gates, Deborah Jacobs, a vorbit despre obiectivele iniţiativei Global Libraries, din care face parte şi programul Biblionet, declarând că fundaţia din care face parte “crede cu tărie în puterea bibliotecilor publice de a schimba viaţa oamenilor”. Tot ea a spus că programul acesta de tehnologizare reprezintă un mare pas spre dezvoltare a bibliotecilor şi implicit a comunităţii.

România, una dintre cele 10 ţări care fac parte din programul global de înzestrare a comunităţilor cu tehnologie accesibilă şi utilă

Deborah Jacobs a mai precizat şi faptul că România a fost una din puţinele ţări alese să facă parte din acest proiect internaţional, deoarece “am găsit aici oameni pasionaţi de munca lor şi, deopotrivă, ne-am bucurat de susţinerea autorităţilor locale”. Făcând referire la interesul autorităţilor pentru bibliotecile publice în general, aceasta a declarat că până nu demult bibliotecile “erau trecute cu vederea de oficialităţi”, dar acum se observă un interes crescut pe care oficialii îl acordă acestui program de dotare a bibliotecilor cu tehnologie.

Suceava a dovedit că are forţa de a intra într-o asemenea etapă de modernizare

Făcând referire la implementarea în judeţul Suceava a programului Biblionet, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Doina Popa, a declarat că “Suceava este un judeţ extraordinar”, care a dovedit că are forţa de a intra într-o asemenea etapă de modernizare. Tot ea a spus că Suceava este judeţul cu cele mai multe biblioteci publice, ceea ce nu poate fi decât îmbucurător pentru locuitorii acestuia.

“Biblionet este un cadou pentru toţi românii”

Paul Andre Baran, directorul Irex România a ţinut să precizeze că programul Biblionet “este un cadou pentru toţi românii”, care ar trebui susţinut şi dezvoltat de către toţi locuitorii ţării, pentru a “evolua împreună”.

Daniel Hrenciuc, reprezentantul Ministerului Culturii, directorul Direcţiei de Cultură şi Culte Suceava, a adăugat că acest program, care presupune dotarea bibliotecilor cu calculatoare, internet, imprimante etc, este foarte bine privit de către tineri, acesta fiind un lucru extrem de important pentru atragerea tinerilor înspre spaţiul cultural pe care îl reprezintă o bibliotecă.

După vizita la Biblioteca Bucovinei, delegaţia a plecat la Vatra Dornei pentru a inaugura serviciile de internet gratuit pentru public, la Biblioteca Municipală “G.T. Kirileanu”.

În prima rundă a programului, care se va desfăşura pe o perioadă de 5 ani, judeţul Suceava a primit, pentru cele 21 de biblioteci publice, 103 computere, 21 imprimante, 21 scannere, 1 videoproiector, iar 30 de bibliotecari au urmat cursuri de instruire în utilizarea calculatorului şi administrarea bibliotecii.

Programul are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari şi este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates pentru următorii 5 ani. Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS (Educating for an Open Society), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi bibliotecile publice româneşti.


Intră acum și în grupul de