“Scrisoarea III”, by Octav Cozmanca

Se impune o nouă stângă pentru o nouă Românie. Asta e concluzia pe care o transmite fostul lider al PSD, Octav Cozmâncă, participanţilor la Congresul PSD în scrisoarea deschisă pe care le-a adresat-o joi, în speranţa că de această dată, demersul său „mereu sincer şi corect” va fi înţeles pe deplin. În scrisoarea deschisă, Cozmâncă arată că grupul Geoană a dus PSD de la poziţia de lider în viaţa politică românească la un partid de mâna a doua şi chiar cu iminenta tendinţă de locul trei.

Totodată, el reaminteşte că scrisoarea deschisă pe care a adresat-o membrilor PSD şi susţinătorilor partidului în luna septembrie 2009 a creat o serie de reacţii în rândul Partidului Social Democrat şi al opiniei publice şi că este mândru de faptul că atunci a făcut o analiză realistă, critică şi că, în final, din păcate, alegerile prezidenţiale i-au dat dreptate totală în privinţa competenţei conducerii „superioare” a PSD şi a „calităţilor” actualului lider al partidului.

„Consider că PSD se îndreaptă către un dezastru total, riscând să aibă, în scurt timp, soarta PNŢCD. Este de neînţeles faptul că în aceste momente – când ţara este într-o profundă criză (sărăcie, disponibilizări masive, buget necorespunzător pentru învăţământ, sănătate, agricultură şi armată, disoluţie a unor autorităţi ale statului de drept) – Partidul Social Democrat îşi continuă propria disoluţie, se accentuează luptele intestine între grupurile de influenţă, iar unii lideri se ocupă de fenomene paranormale, acceptând crearea şi încurajarea unui climat mafiot în partid”, scrie Cozmâncă.

El consideră că grupul Geoană a dus Partidul Social Democrat de la poziţia de lider în viaţa politică românească, de la crearea sa în 1992 până în 2005, la un partid de mâna a doua şi chiar cu iminenta tendinţă de locul trei, situaţie constatată şi comentată de analişti politici, de opinia publică şi de mulţi membri ai PSD.

„Oare ce dovedeşte „actuala” conducere a PSD? Incompetenţă, aroganţă, sfidarea colegilor şi membrilor de partid, trădare, inclusiv complicitate cu oameni de cea mai joasă condiţie morală. Partidul Social Democrat nu mai este, din păcate, un partid de stânga sau centru-stânga, cum pretind unii „ideologi” ai partidului. De ce? Pentru că PSD este condus de oameni cu concepţii şi mentalităţi de dreapta, pentru că foarte mulţi dintre liderii centrali şi locali ai PSD au, în dispreţul omului de rând, averi colosale, de milioane de euro în ţară sau în străinătate. La multe niveluri din PSD totul se tranzacţionează, inclusiv funcţiile; la unii contează doar banii, nu munca, caracterul şi corectitudinea oamenilor”, menţionează Cozmâncă în scrisoare.

El mai arată că poziţia duplicitară a unor lideri ai PSD a condus ca acest partid să fie discreditat şi umilit, să-şi piardă încrederea în rândul cetăţenilor care şi-au pus, cu ani în urmă, mari speranţe în Partidul Social Democrat.

„Vă rog, stimaţi foşti colegi – dacă credeţi cu adevărat în Partidul Social Democrat – să analizaţi cu maximă exigenţă şi responsabilitate destinele partidului, să adoptaţi măsurile absolut necesare pentru a salva social-democraţia din România dar nu prin aranjamente de culise sau proceduri paranormale”, cere Cozmâncă delegaţilor la Congresul PSD.

El cred că se încearcă diverse manevre sau aranjamente, învinuiri reale sau inventate ale unora şi altora şi consideră că asemenea „politruci angajaţi în lucruri murdare” vor pierde jalnic în prezent, dar mai ales în viitor.

Fostul lider social-democrat le sugerează celor vinovaţi de actuala situaţie politică gravă a PSD să aibă demnitatea şi bărbăţia de a renunţa la funcţii de conducere, lăsându-i pe cei competenţi, vrednici, corecţi, necompromişi şi, în special, tineri să relanseze partidul.

El mulţumeşte sincer foştilor colegi cărora le-am făcut numai bine, respectiv Biroului Executiv al PSD Suceava şi Biroului Permanent Naţional al PSD, pentru că l-au exclus din partid, după ce a îndrăznit să critice temeinic, cu argumente, aşa-zisa conducere a PSD.

„Astfel, am fost scutit să asist, din nou (după aprilie 2005 şi decembrie 2006) la aranjamente şi maşinaţiuni în congresele PSD ale găştilor parvenite, iresponsabile faţă de soarta ţării, încălcând normele elementare ale democraţiei”, arată Octav Cozmâncă.

El este convins că Ion Iliescu şi Adrian Năstase au avut motive serioase ca, în sfârşit, să se retragă, pentru a nu fi complici la distrugerea definitivă a partidului.
„Personal, cred cu tărie că – întrucât PSD nu mai este un partid de centru-stânga şi cu atât mai mult nu a fost niciodată un partid de stânga – este necesară apariţia pe eşicherul politic românesc, a unei mişcări naţionale, autentice de stânga şi, implicit, crearea unui adevărat partid de stânga, al celor mulţi, care va fi o alternativă viabilă la actuala situaţie politică, economică, socială, instituţională, culturală şi morală a României”, arată Cozmâncă.

El concluzionează că se impune o nouă stângă pentru o nouă Românie.
Fostul social-democrat Octav Cozmâncă a declarat, miercuri, că este posibil ca sâmbătă să fie anunţate persoanele care vor face parte din conducerea interimară a unui viitor partid de stânga.

Potrivit lui Cozmâncă, este posibil ca sâmbătă (n.r. – când are loc Congresul PSD) să fie anunţat, oficial, Comitetul interimar de coordonare pentru pregătirea, organizarea şi funcţionarea “unui partid de stânga autentică”.