Dozele de vaccin zac in cabinetele medicilor de familie din judet


Intră acum și în grupul de

Zeci de mii de doze de vaccin împotriva gripei noi zac prin cabinetele medicilor de familie din judeţ din cauza dezinteresului arătat de suceveni, în timp ce Ministerul Sănătăţii încearcă să găsească soluţii pentru reluarea producţiei de vaccin la nivel naţional, întreruptă din cauză că producătorul trebuie să obţină reautorizarea.

După ce Institutul Cantacuzino, producătorul vaccinului pandemic, al celui pentru gripa sezonieră dar şi alte tipuri de vaccinuri a anunţat că imunizările din cadrul programului naţional de vaccinare vor fi reluate după obţinerea reautorizaţiei de fabricaţie, scadentă în această perioadă, ministrul Sănătăţii a solicitat conducerilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) şi institutului „soluţii rapide pentru reluarea producţiei de vaccin la nivel naţional”.

În cadrul unor discuţii cu reprezentanţii celor două instituţii, ministrul Cseke Attila le-a cerut „mai multă responsabilitate în gestionarea situaţiei create”.
Până luni, conducerea Institutului Naţional Cantacuzino este obligată să prezinte ministrului Sănătăţii, un plan de măsuri corective, agreat de ANM, care să conducă la obţinerea autorizaţiei de fabricaţie, respectiv reluarea producţiei de vaccinuri.

Ministrul a precizat că producerea vaccinurilor este „o problemă de strategie naţională” şi a cerut „mai mare seriozitate în tratarea acestui subiect”.

MSP a dat asigurări că, în prezent, există un stoc suficient de vaccin gripal pandemic Cantgrip pentru continuarea imunizărilor.

Cât despre situaţia din judeţ, vaccin anti AH1N1 există suficient, căci din cele 73.000 de doze trimise de minister, de la începutul campaniei de vaccinare şi până pe 14 februarie au fost folosite doar 38.016 doze.

Deşi s-a atras atenţia că un nou val de gripă nouă se va înregistra prin martie-aprilie, săptămâna trecută au existat doar 184 solicitări de vaccinare, şi acestea doar din partea bolnavilor cronici.


Intră acum și în grupul de