AUR se declară împotriva obligativității vaccinării : Nu suntem împotriva vaccinării, ci doar contra obligativității


Intră acum și în grupul de

Alianța pentru Unirea Românilor respinge categoric încercarea nedemocratică a coaliției PNL-USR PLUS de a impune vaccinarea obligatorie mascată deoarece aceasta încalcă mai multe legi aflate în vigoare, cât și libertăți fundamentale, se arată într-un comunicat al formațiunii.

„Ca partid al libertății suntem pentru libertatea de a alege. Nu suntem împotriva vaccinării, ci doar contra obligativității. Orice intervenție sau tratament medical trebuie să fie opționale și liber consimțite de pacienți. Românii trebuie să fie informați în legătură cu posibilele reacții adverse și trebuie să existe și o responsabilizare a autorităților de stat și a producătorilor și furnizorilor de vaccinuri privind calitatea acestora”, a declarat deputatul George Simion, copreședinte AUR.

„În momentul de față, legea vaccinării obligatorii încalcă art.13 din legea drepturilor pacientului potrivit căruia orice cetățean român are dreptul să refuze sau să oprească orice intervenţie medicală, articolul 382 alin (1) din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii nr.95/2006, articolul 22 din Constituția României (Orice persoană are dreptul la integritate fizică), Codul Civil și Convenția de la Oviedo la care țara noastră este parte. Solicităm să fie eliminate toate prevederile legate de vaccinarea obligatorie care sunt nelegale, neconstituționale și nedemocratice, amintind de practici totalitare”, a susținut la rândul său senatorul Claudiu Târziu, copreședinte AUR.

În comunicat se menționează că AUR respinge încercările actualei majorități de a impune o obligativitate mascată prin aplicarea în mod repetat a unor amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei părinților care refuză vaccinarea sau nu se prezintă la informarea despre această temă.

De asemenea, AUR consideră foarte periculoasă prevederea potrivit căreia Comisiile județene de vaccinare pot sesiza Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu privire la existenţa unei suspiciuni de încălcare a dreptului copilului la sănătate de către părinţi sau reprezentanţii legali în cazul minorului care împlineşte 18 luni de la înscrierea într-o colectivitate şi nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii.

„Chiar dacă a fost eliminată noțiunea de neglijare medicală, această prevedere poate provoca aceleași consecinţe. Sub acuzația de încălcare a dreptul copilului la sănătate, DGASPC ar putea lua copii din familie și se poate ajunge la abuzuri grave”, arată formațiunea.

În concluzie, AUR va depune mai multe amendamente în Comisia de sănătate și familie pentru eliminarea tuturor prevederilor legate de obligativitate, a tuturor sancțiunilor pentru pacienții sau medicii care refuză vaccinarea și va introduce garanții pentru informarea corectă a pacienților.


Intră acum și în grupul de