Tiberiu Prodan da lectii de …atragere de fonduri primarilor din judetul Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Senatorul de Suceava Tiberiu Prodan, actualmente membru PDL, dar ales din partea PNL s-a declarat extrem de nemultumit de faptul că primarii din judetul Suceava solicită fonduri pentru diverse proiecte care, deşi sunt necesare, nu sunt corect aplicate, dând exemplul situaţiei de la Putna care nu-şi permite să folosească reţeaua de apă potabilă şi canalizare.

Tiberiu Prodan a spus într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul judeţean al PDL că primarii au început să solicite fonduri pentru diverse proiecte de patinoare, săli de sport, monumente, arătând că se impune de urgenţă o prioritizare a acestor investiţii pentru că, în caz contrar, nu se poate face faţă cererii de fonduri. El a mai arătat că situaţia cea mai complicată este legată de proiectele depuse pentru alimentări cu apă, reţele de canalizare şi staţii de epurare prin atragerea finanţării de la Fondul de Mediu, fiind depuse proiecte care totalizează 270 de milioane de lei, în condiţiile în care, anual, se pot accesa aproximativ 25 de milioane de lei pe astfel de proiecte.

Parlamentarul sucevean a ţinut să remarce faptul că el i-a cerut primarului oraşului Vicovu de Sus să-şi retragă proiectul de alimentare cu apă prin accesarea Fondului de Mediu şi i-a sugerat să realizeze acest proiect prin intermediul operatorului regional ACET SA care poate accesa fonduri din POS Mediu şi care are şi capacitatea de a exploata acest sistem. Senatorul a mai arătat că fără să beneficieze de un operator regional, o administraţie locală mică nu poate susţine funcţionarea unui sistem de apă-canal-epurare.

„Putna are alimentare cu apă şi canalizare şi nu poate să o exploateze pentru că e foarte scump şi nu-şi permite”, a mai spus Tiberiu Prodan apreciind că administraţia locală din Putna va trebui să se asocieze cu ACET SA pentru ca sistemul să fie exploatat.

La final senatorul de Suceava a explicat că autorităţile locale vor putea accesa proiecte europene pentru infrastructură de transporturi, energie, aducţiuni de apă, gestionarea deşeurilor sau educaţie şi că vor putea să asigure contribuţia proprie accesând credite prin Fondul de garantare, dar a menţionat că Guvernul va stabili criteriile şi mecanismul de garantare în astfel de cazuri.


Intră acum și în grupul de