Luhan promoveaza in PE o inventie romaneasca pentru depistarea cancerului


Intră acum și în grupul de

Europarlamentarul PDL de Suceava Petru Luhan a promovat în plenul Parlamentului European invenţia româncei Raluca-Ioana van Staden, şi anume, un senzor care determina existenţa cancerului în corpul uman. “Reuşite precum invenţia româncei Raluca-Ioana van Staden şi anume, un senzor care determina existenţa cancerului în corpul uman, la nivel molecular, direct din sânge, printr-o procedură simplă care durează mai puţin de 6 minute, trebuie să fie susţinute şi valorificate la maxim “, a declarat Luhan, arătând că Raluca-Ioana van Staden a câştigat, în cadrul Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, Trofeul de Aur pentru “Cea Mai Bună Femeie Inventator” pentru senzorul care determină existența cancerului în corpul uman.

Eurodeputatul sucevean a mai precizat că în ţările în care există o infrastructură dezvoltată a sănătăţii, cancerul poate fi diagnosticat şi tratat corespunzător, în timp ce în noile state membre există carenţe în sistemul medical. „Trebuie intervenit la nivel european, în interesul cetăţenilor europeni, pentru a evita diferenţele mari de diagnostic şi tratament în statele membre UE. Conform unor statistici recente, în statele din sud-estul Europei probabilitatea ca un bărbat să moară de cancer este de două ori mai mare decât în cazul bărbaţilor din ţările nordice spre exemplu”, a spus Luhan care consideră că este nevoie de susţinere politică şi financiară pentru ca România să poată avea, în egală măsură cu ceilalţi europeni, acces la tratamente împotriva cancerului.

El a menţionat că a contactat-o deja pe Raluca-Ioana van Staden, oferindu-i sprijin pentru a găsi modalităţi concrete de a valorifica această invenţie atât în România cât şi la nivelul celorlalte state membre.

Plenul Parlamentului European a dezbătut în şedinţa sa de miercuri Propunerea de Rezoluţie privind lupta împotriva cancerului- un parteneriat european, ca răspuns la iniţiativa Comisiei Europene de stabilire a unui “Parteneriat european pentru lupta împotriva cancerului pe perioada 2009-2013”, care are ca obiectiv reducerea cu 15% a cazurilor de cancer până în 2020.


Intră acum și în grupul de