Senatorul USR PLUS Gheorghiță Mîndruță: Comemorarea victimelor Pogromului de la Iași, precum și a evreilor uciși în orașe ca Roman, Fălticeni și Galați este, înainte de toate, o obligație morală


Intră acum și în grupul de

Senatorul USR PLUS de Suceava Gheorghiță Mândruță a transmis, miercuri, că s-au împlinit 80 de ani de când istoria țării noastre a fost crunt marcată de demararea planului de lichidare a evreilor din Basarabia, Moldova și Bucovina.

El a reamintit că în iunie 1941, numai la Iași, au fost vânați și uciși peste 13 000 de evrei. În aceeași perioadă, în Fălticeni, Roman și Galați, au fost exterminați evrei, din aceleași considerente, acelea ale purificării neamului de elemente străine.

„Pentru mine, ca parlamentar de Suceava, născut în Fălticeni, crescut în zona Bucovinei, comemorarea victimelor Pogromului de la Iași, precum și a evreilor uciși în orașe ca Roman, Fălticeni și Galați este, înainte de toate, o obligație morală”, a spus Mîndruță.

El a arătat că în contextul în care negaționismul Holocaustului ia amploare, sub diferite forme, iar discursul prin care se instigă la ură și fenomenul de distorsionare a trecutului istoric sunt tot mai prezente în spațiul public, este cu atât mai mult necesară conștientizarea dramei prin care a trecut comunitatea evreiască din România.

Senatorul sucevean a precizat că la Iași, în noaptea de 28 spre 29 iunie 1941, orașul s-a transformat într-un adevărat teren de vânătoare, pe care soldații români și germani, dar și civili români manipulați, au vânat, torturat, umilit și ucis mii de oameni care purtau, în ochii călăilor, o singură vină,  și anume faptul că aparțineau comunității evreiești. Ulterior, cei rămași în viată au fost urcați în trenurile morții, în condiții care depășesc limitele imaginației noastre. Într-un vagon cu o capacitate maximă de 40 de persoane, au fost înghesuiți 150 de evrei, mulți dintre ei răniți. Dintre cei peste 5000 de oameni urcați în trenul morții, puțin peste o mie au ajuns vii la destinație. În alte locuri din Bucovina, evreii au fost obligați să își sape propria groapa comună, în care au fost îngropați apoi. Cele peste 13 000 de victime ale pogromului nu sunt simple statistici dintr-un raport. Este vorba despre oameni care și-au pierdut viața în moduri dintre cele mai cumplite. 

„Pogromul de la Iași și atrocitățile care i-au urmat au arătat care sunt consecințele unui regim totalitar și ale înlăturării principiilor democrației. Nu am prezentat aceste aspecte pentru a ține o lecție de istorie, ci pentru că trebuie să conștientizăm tragedia provocată de fenomenul antisemit, să prevenim propagarea urii față de ființa umană și față de demnitatea persoanei. Prin urmare, în special în această zi, gândul meu se îndreaptă spre zecile de mii de victime ale acestui plan nebunesc de lichidare a evreilor, dar și spre acei eroi care, cu riscul vieții, au avut curajul de a înfrunta atrocitățile regimului, salvându-și semenii de la moarte”, a spus Gheorghiță Mîndruță.


Intră acum și în grupul de