301 la 237, scorul cu care Nechifor l-a batut pe Bejinariu la conducerea PSD Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, a fost ales, sâmbătă, noul preşedinte al organizaţiei judeţene a partidului, după ce a obţinut mai multe voturi decât contracandidatul său deputatul Eugen Bejinariu, în urma unei Conferinţe judeţene de alegeri care a durat mai bine de şase ore şi la care au participat nume grele ale PSD cum ar fi preşedintele Victor Ponta, fostul premier Adrian Năstase, secretarul general Liviu Dragnea şi şeful organzaţiei naţionale de tineret, Nicolae Bănicioiu.

Cătălin Nechifor a obţinut în final 301 de voturi ale delegaţilor la Conferinţa judeţeană de alegeri în timp ce Eugen Bejinariu a fost votat de 237 de persoane, diferenţa fiind destul de mare în condiţiile în care Bejinariu s-a bucurat de sprijinul necondiţionat al vechii „gărzi” din PSD Suceava, coordonată de fostul preşedinte Gavril Mîrza. La puţine momente de la anuţarea rezultatului final, noul preşedinte a declarat celor câteva zeci de susţinători rămaşi până la final că „va fi foarte mult de muncă şi va trebui să-i avem pe toţi alături”.

Nechifor a anunţat că principala ţintă este ca PSD să redevină primul partid din judeţul Suceava.

Contracandidatul lui Nechifor, deputatul Eugen Bejinariu, l-a felicitat pe noul preşedinte şi a anunţat că doreşte să continue alături de acesta proiectul lansat de conducerea centrală a PSD.

Cum s-au desfăşurat ostilităţile
Conferinţa judeţeană de alegeri a PSD de sâmbătă se anunţa prima confruntare cu adevărat interesantă în PSD Suceava din 2001 şi până acum, an în care a fost ales preşedinte Gavril Mîrza. Foarte multă lume aştepta cu sufletul la gură să vadă dacă Mîrza va mai candida însă semnale că el va dori să se retragă fuseseră date în sensul că la toate şedinţele pentru desemnarea delegaţilor la conferinţă, ţinute în teritoriu, Mîrza a făcut lobby fără nici un fel jenă pentru Eugen Bejenariu, intuindu-se cam cum va fi la Conferinţă. Ziua de sâmbătă avea însă să-i dea lui Mîrza dovada puterii sale de persuasiune în cadrul organizaţiei judeţene şi semnalul unei schimbări reale de generaţii în partid.

Cum la şedinţă veniseră Victor Ponta, Adrian Năstase şi Liviu Drganea se anunţa o luptă destul de dură în sensul că fiecare dintre candidaţi părea să aibă câte un susţinător la nivel central. Suprizele din sală au constat într-o campanie de vizibilitate bine pusă la punct de Bejenariu care a făcut exces de fonduri şi a tipărit mape cu CV-ul său politic şi inscripţionat tricouri cu sloganuri pro-Bejenariu pe care câteva zeci de copii le-au purtat în sala de şedinţă. Ceilalţi doi contracandidaţi anunţaţi, Cătălin Nechifor şi Ovidiu Donţu au fost mai zgârciţi şi s-au rezumat, primul la o mini-broşură cu proiectul său politic Din nou primii” iar cel de al doilea la un set de foi A4.

Prima supriză a venit de la preşedintele în funcţie Gavril Mîrza care după ce a citit raportul de activitate din ultima perioadă de timp a partidului în care jumătate au fost semi-reaizări iar cealaltă jumătate critici la adresa colegilor din partid care nu s-au implicat deloc în ultimele campanii electorale, a anunţat că nu mai doreşte să candideze pentru un nou mandat. Şi în final a încheiat cu mesajul clar că „eu votez Eugen Bejenariu!!”.

Ca o ironie a sorţii, în materie de alegeri interne Mîrza anunţase cu o zi înainte de alegerile la nivel naţional că îl susţine pe Mircea Geoană: şi a ieşit Victor Ponta. Aşa avea să se întâmple şi acum. Anunţul lui Gavril Mîrza nu a avut nici pe departe succesul scontat de acesta şi mai ales de Bejenariu. Foarte multă lume din sală a luat mesajul ca pe un afront personal şi ca pe un imbold de genul „aveţi grijă cu cine votaţi că eu ştiţi cu cine votez!!”.

Cea de a doua surpriză s-a numit Ovidiu Donţu. Plecat în cursă cu o vădită dorinţă de a câştiga, Donţu şi-a analizat foarte bine şansele la victorie şi într-un final a anunţat că doreşte să candideze direct pentru funcţia de preşedinte-executiv, adică pentru postul nr. 2 în partid. Şi a spus la final că se retrage din competiţia la vârf. Dar nu fără a le spune celor din sală că „pentru că vă consider oameni inteligenţi nu am să vă spun cu cine să votaţi !!”. Aceasta a fost cel de al doilea capac primit de Bejenariu.

Discursurile lui Ponta şi Năstase au fost echilibrate, primul lăsând impresia că şi l-ar dori preşedinte pe Nechifor iar cel de al doilea pe Bejenariu.

Discursul lui Nechifor a fost însă de natură a exploata toate „slăbiciunile” contra-candidatului. Deputatul sucevean a pus de la bun început că el nu a fost comunist. Nu este corupt. Nu a părăsit nici un minut partidul de când a intrat în el şi nici nu îl cunoaşte pe generalul Gabril Oprea, cel care i-a trădat ordinar pe PSD-işti pentru a intra la guvernare alături de PDL.

De cealaltă parte Eugen Bejenariu, care nu străluceşte în oratorie, a pus accentul în special pe dorinţa sa de victorie şi pe necesitatea „redării demnităţii primarilor PSD”.

Reacţiile de după alegeri
După alegerea lui Nechifor în funcţia de preşedinte al PSD Suceava, preşedintele interimar al organizaţiei judeţene de tineret, consilierul judeţean Ioan Corjuc, l-a felicitat pe acesta pentru rezultat şi a anunţat că demisionează din funcţie, dar că rămâne membru de partid, fără să motiveze gestul. Corjuc avea scrisă demisia cu câteva minute înainte de anunţul final şi se pare că mai mulţi membri din conducerea interimară a TSD Suceava îi vor urma gestul.


Intră acum și în grupul de