Petru Luhan: Romania, tot mai aproape de intrarea in Spatiul Schengen


Intră acum și în grupul de

„Românii merită să se bucure pe deplin de drepturile de liberă circulaţie în Europa Unită şi de celelalte beneficii aduse de această integrare”, a declarat europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, arătând că România şi Bulgaria ar putea obţine foarte curând eliminarea controalelor la frontiera cu celelalte state membre ale Spaţiului Schengen.

Eurodeputatul sucevean a explicat că decizia Parlamentului European care confirmă că cele două state asigură un nivel suficient de protecţie a datelor pentru conectarea la baza de date SIS (Sistemul Informatic Schengen) reprezintă o primă etapă pentru integrarea României în Spaţiul Schengen. Potrivit lui Luhan, evaluările experţilor europeni au arătat progresele importante făcute de cele două ţări. „Alături de majoritatea colegilor europarlamentari am votat o decizie a Consiliului, care precizează că cele două state membre îndeplinesc criteriile de protecţie a datelor necesare pentru conectarea la baza de date SIS (Sistemul de Informaţii Schengen), care permite schimbul de informaţii privind lupta împotriva criminalităţii şi a imigraţiei ilegale”, a spus europarlamentarul PDL, adăugând că este convins că vor fi îndeplinite la timp toate condiţiile necesare aderării la Spaţiul Schengen.

El a menţionat că prin decizia de miercuri a PE urmează să se stabilească o dată de la care se vor aplica dispoziţiile referitoare la Sistemul de Informaţii Schengen, iar apoi vor fi transferate în Bulgaria şi România date SIS reale, iar cele două state vor fi în măsură să introducă şi să utilizeze date SIS.

Potrivit unui comunicat al PE, raportul eurodeputatului PPE Carlos Coelho, care aprobă decizia Consiliului şi care reprezintă primul pas către ridicarea controalelor la frontiere, a fost adoptat în şedinţa plenară de la Strasbourg, cu 525 de voturi “pentru”, 18 voturi “împotrivă” şi 54 de abţineri. Un grup de lucru pentru evaluare a verificat dacă sucursalele SIS din România şi Bulgaria (care nu sunt deocamdată conectate la sistemul central) asigură un nivel suficient de protecţie a datelor. Conform sursei citate, evaluarea a fost pozitivă, deschizând astfel calea pentru testele suplimentare, care ar trebui realizate până la sfârşitul acestui an.

Până la acea dată, niciunul dintre ambele state nu vor fi obligate să refuze intrarea pe teritoriul lor sau să expulzeze resortisanţi din state terţe pentru care un alt stat membru a emis o alertă SIS în scopul refuzului intrării.


Intră acum și în grupul de