Petru Luhan: „Mai multi romani in SEAE”


Intră acum și în grupul de

Noile state membre ale Uniunii Europene, în mod particular state membre precum România, care au aderat în ultima etapă a valului de extindere, au o prezenţă nesemnificativă în structurile care gestionează în acest moment relaţiile externe în Comisie şi în Secretariatul General al Consiliului, i-a semnalat miercuri eurodeputatul PDL de Suceava, Petru Luhan, Înaltului Reprezentant al UE, Catherine Ashton.

Europarlamentarul sucevean a declarat că a cerut Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, să explice cum intenţionează să corecteze această situaţie, pentru a evita crearea unor decalaje în termeni de echilibru geografic. El a arătat că în răspunsul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a precizat că se va asigura ca din punct de vedere procedural să existe o echilibrare geografică şi că are experienţa necesară pentru a face acest lucru posibil.

Serviciul European de Acţiune Externă va fi o structură autonomă, separată de Comisie şi Consiliu şi va avea rol de sprijin şi coordonare pentru componentele acţiunii externe ale Uniunii, iar minim 60 la sută din angajaţii acestui Serviciu vor fi funcţionari europeni, ceilalţi fiind diplomaţi din statele membre.

De la înfiinţarea Serviciului European de Acţiune Externa (SEAE) şi până la 30 iunie 2013, Serviciul va integra personal din trei surse – state membre, Comisie şi Secretariatul General al Consiliului.

Începând cu 1 iulie 2013, vor avea acces în SEAE şi oficiali din alte instituţii europene. Proporţia de o treime diplomaţi va trebui păstrată, conform prevederilor Tratatului Uniunii Europene, iar diplomaţii din statele membre detaşaţi în SEAE vor avea un mandat de 4 ani reînnoibil o dată şi care, în situaţii excepţionale, mai poate fi prelungit cu 2 ani (în total, un maximum de 10 ani de carieră în Serviciul Diplomatic European). „Crearea acestui serviciu prezintă un interes particular pentru România care participă pentru prima dată, în calitate de membru recent al Uniunii, la un proces de construcţie instituţională în UE”, a explicat Luhan.


Intră acum și în grupul de