Europarlamentarul Luhan da asigurari ca Romania va intra in spatiul Schengen


Intră acum și în grupul de

Europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, a declarat, joi, că din punctul său de vedere Uniunea Europeană nu are nici un motiv să respingă intrarea României în Spaţiul Schengen. El a mai spus cu aceeaşi ocazie că orice altă măsură care ar fi adoptată nu ar face dacât să denote protecţionism, ceea ce este contrar principiilor de bază ale UE. Într-o declaraţie de presă, Petru Luhan arată că UE nu are niciun motiv să respingă intrarea României în Spaţiul Schengen şi menţionează că va face tot ce trebuie pentru ca România să intre la timp în Spaţiul Schengen.

Parlamentarul european sucevean a subliniat că cele şapte rapoarte întocmite de experţii europeni arată fără echivoc că România îndeplineşte condiţiile tehnice cerute pentru aderare şi aminteşte că raportul privind măsurile de securitate la Marea Neagră evidenţiază nu doar standardele europene la care se ridică sistemul românesc, dar îl oferă chiar ca exemplu de bune practici la nivel european.

Petru Luhan a mai spus că Parlamentul European a aprobat decizia Consiliului privind aplicarea dispoziţiilor acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de Informaţii Schengen în Bulgaria şi România, ceea ce reprezintă primul pas către ridicarea controalelor la frontieră.

Potrivit europarlamentarului sucevean, decizia Parlamentului European confirmă că România asigură un nivel suficient de protecţie a datelor pentru conectarea la baza de date SIS (Sistemul Informatic Schengen). “S-a acceptat ca dată de intrare în Spațiul Schengen pentru România martie 2011, precizează Petru Luhan. Atâta timp cât sunt îndeplinite condiţiile, românii nu trebuie să aştepte nicio zi în plus. Orice altă măsură a Uniunii Europene denotă protecţionism, contrar principiilor de bază ale UE. Â

Există, probabil, interese ale unora dintre cele nouă state membre care nu si-au deschis pieţele pentru forţa de muncă din România şi care la momentul aderării la Spaţiul Schengen vor fi nevoite să renunţe la aceste măsuri protecţioniste”, a mai spus Luhan.

El consideră eforturile Executivului român pentru îndeplinirea acestor condiţii au fost, sunt şi trebuie apreciate în continuare fapt ce reiese de altfel şi din poziţiile publice de până acum ale Comisiei Europene.

“Trebuie să devenim puternici împreună. Coeziunea socială, economică şi teritorială se realizează doar cu principiul punerii în comun a serviciilor, bunurilor, capitalului şi forţei de muncă. Ţările care încearcă să aplice măsuri de protecţie pe timp de criză ar genera un efect contrar regulilor europene din Tratatul Lisabona. România îndeplineşte toate condiţiile pentru a adera la timpul stabilit la Spaţiul Schengen”, a mai arătat europarlamentarul democrat-liberal, Petru Luhan.


Intră acum și în grupul de