Onofrei: „Daca Parlamentul ar fi unicameral, procesul legislativ ar fi mai fluid si termenele de adoptare a legilor ar fi injumatatite”


Intră acum și în grupul de

În urma şedinţei Biroului Permanent al Senatului de marţi privind organizarea şedinţei extraordinare a Senatului, secretarul Senatului Orest Onofrei, senator PDL de Suceava, a constatat dificultatea de coordonare cu sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor, problemă ce ar putea readuce în discuţie reorganizarea Parlamentului în formă unicamerală.

Potrivit lui Onofrei, în chestiunile juridice, Senatul este cameră decizională, în timp ce în cele economice, Camera Deputaţilor este cameră decizională, iar procesul de legiferare trebuie să fie acelaşi cu sesizarea comisiilor, urmat de termen de depunere a amendamentelor, raportul comisiilor şi plen, în ambele Camere. „Cu totul ar fi stat lucrurile dacă Parlamentul ar fi avut o singură cameră. În aceste condiţii, procesul legislativ ar fi fost mai fluid şi termenele de adoptare a legilor ar fi fost înjumătăţite”, a spus Onofrei.

El şi-a exprimat surprinderea că aparent, tema de reorganizare a Parlamentului într-o singură cameră, a fost abandonată.

O altă dificultate majoră constatată de senatorul sucevean în cadrul şedinţei Biroului Permanent al Senatului o reprezintă faptul că partidele politice nu s-au limitat doar la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind punctele de dezbatere în sesiunea extraordinară, iar partidele de opoziţie au dorit să puncteze politic cerând dezbaterea celor trei Ordonanţe cu caracter economic, iar Guvernul a solicitat introducerea a trei puncte privind Legea armelor şi muniţiilor, Legea gazelor şi organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Onofrei a apreciat că în condiţiile în care se supun dezbaterii parlamentare şi Ordonanţele de urgenţă cu caracter economic, Camera Deputaţilor ar fi trebuit să aibă o sesiune extraordinară mai lungă. „Partidele de opoziţie, care au solicitat dezbaterea acestor ordonanţe în această sesiune extraordinară ar fi trebuit să prelungească sesiunea extraordinară. Dacă vor să fie adoptate aceste ordonanţe în această sesiune. Nu este suficient să-şi exprime dorinţa, ci trebuie să-şi exprime şi voinţa. Acum mingea este în terenul opoziţiei”, a conchis senatorul PDL de Suceava.


Intră acum și în grupul de