Noua medici, reclamati la Colegiul Judetean al Medicilor Suceava, de la inceputul anului

De la începutul anului, la Colegiul Judeţean al Medicilor (CJM) Suceava, au fost reclamaţi 9 medici, dosarele a doi dintre aceştia fiind soluţionate, restul fiind în lucru. Reprezentanţii Colegiului Medicilor Suceava precizează că în situaţiile în care cercetările au fost finalizate s-a stabilit că acuzaţiile erau nefondate. Este vorba despre o femeie din Suceava ce a reclamat-o pe una din doctoriţele din ambulatoriul de Pneumologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, cu privire la faptul că a lăsat-o să aştepte prea mult pentru un consult, însă medicul a putut dovedi că în perioada respectivă a avut urgenţe.

Un alt dosar l-a vizat pe un neurolog din judeţ, acuzat de rudele unui bolnav cronic de faptul că din cauza lui suferindul a pierdut la comisie gradul de handicap.
„După noile reglementări, medicul are obligaţia de a trece în acte şi stadiul bolii, nu doar afecţiunea. Specialistul care a trebuit să-i dea bolnavului actele doveditoare s-a conformat, iar comisia a decis că pacientul nu mai poate primi gradul II de handicap, pe care-l primea până atunci pentru boala Parkinson de care suferea. Nepotul bolnavului a fost nemulţumit de acest lucru şi l-a reclamat pe medicul curant la Colegiu. Ancheta noastră a demonstrat că neurologul n-a făcut decât să respecte legea, iar tot ce a scris în acte era conform cu realitatea”, precizează CJM.

Într-un alt dosar o femeie a reclamat-o pe o doctoriţă din secţia Cardiologie a Spitalului Suceava că a consultat-o după ore în şir de aşteptare şi, pe deasupra, i-a vorbit urât şi repezit. Pacienta, bolnavă de inimă, a ajuns la Urgenţe, unde a fost investigată de medicii de acolo şi i s-au făcut analizele necesare. Urgentistul care a văzut-o a recomandat şi un consult de specialitate, dar pacienta susţine că medicul cardiolog s-a prezentat cu întârziere.

„Ea spune că a aşteptat să fie examinată de la ora 9.00 şi până la ora 13.00, cu dureri precordiale şi toracice, timp în care s-a temut să nu facă un infarct. Bolnava mai susţine că atunci când a coborât, medicul i-a vorbit urât şi a repezit-o verbal”, au arătat reprezentanţii CJM, cu precizarea că acest caz este în atenţia comisiei de Disciplină.

O altă reclamaţie a fost făcută împotriva unui medic de familie din Siret, de către tatăl unui minor, care a sesizat că medicul nu i-a dat un bilet de trimitere pentru copil. „Părintele avea posibilitatea de a se prezenta cu minorul la spital, dacă era vorba de o urgenţă. Însă, el a declarat că avea nevoie de document pentru un consult la o policlinică privată. La momentul la care a solicitat biletul de trimitere, medicul de familie nu avea încă semnat contractul pe 2010 cu Casa de Asigurări de Sănătate şi, ca atare, nu putea să i-l elibereze. Pe de altă parte, chiar dacă i-l dădea, documentul era nul în lipsa contractului cu această instituţie. Şi acest caz este încă în lucru”, au explicat reprezentanţii CJM.

Un alt dosar din acest an, care nu a fost finalizat, vizează doi medici din Suceava, unul de familie şi altul de specialitate, ambii reclamaţi într-un caz de tutelă. „Tatăl unui băiat de 5 ani a sesizat la finele lui aprilie că doctorii i-au pus fiului său nişte diagnostice fictive, pentru a nu-l putea lua la domiciliul său din altă localitate. Dosarul nu este soluţionat, dar, din cercetările efectuate până acum, a reieşit că minorul a avut nenumărate prezentări la medicul de familie şi la specialist, inclusiv o internare la Iaşi, cu alte cuvinte copilul este într-adevăr bolnav”, au precizat reprezentanţii CJM.

Ultimul dosar, depus în mai, a fost înaintat de un bolnav cu insuficienţă renală, care a reclamat, în numele său şi al mai multor pacienţi ai Centrului de Dializă din Suceava, condiţiile în care au făcut tratamentul fără de care nu pot supravieţui, precum şi faptul că un mare număr de pacienţi s-au contaminat în timpul terapiei cu virusurile hepatice C şi B. „Dosarul lui nu a fost finalizat, acum suntem în faza de strângere a documentelor”, au arătat responsabilii CJM.

La aceste dosare de mai adaugă doi medici pe numele cărora a fost transmisă câte o sesizare din partea Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, referitoare în principal la prescrierea abuzivă de medicamente. Într-unul din aceste cazuri este vorba de un psihiatru, care a prescris unor pacienţi, într-o singură lună, câte două reţete subvenţionate, cu acelaşi tratament, şi, în plus, a completat eronat registrele.

„Au mai fost cazuri când pacientul nu a recunoscut în faţa medicului că a primit deja o reţetă, în dorinţa de a-şi face stocuri de medicamente. Dar, în următoarea lună, medicul nu i-a mai eliberat nici o prescripţie fiindcă cei de la CAS l-au avertizat între timp”, au explicat responsabilii de la Colegiul Judeţean al Medicilor.

loading...