Petru Luhan: „UE trebuie sa mareasca fondurile pentru prevenirea cancerului”


Intră acum și în grupul de

„Este vital ca lupta împotriva cancerului să devină o prioritate politică la nivel european şi implicit o prioritate a Parlamentului European”, este de părere europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, care a făcut demersurile necesare pe lângă Comisia Europeană în vederea includerii în perspectivele financiare viitoare a unor fonduri destinate acţiunilor de prevenire a cancerului. “Săptămâna trecută am solicitat Comisiei Europene lansarea în viitor a unor programe pentru obţinerea de fonduri în vederea detectării cancerului în fază incipientă. Trebuie să ne asigurăm că al optulea Program cadru de cercetare va prioritiza problema cancerului”, susţine eurodeputatul democrat-liberal într-un comunicat de presă.

El a menţionat că societatea europeană continuă să plătească un tribut enorm cancerului, iar în conformitate cu estimările Agenţiei internaţionale de cercetare în domeniu, un european din trei este diagnosticat cu cancer, iar unul din patru moare din cauza acestei boli. „În fiecare an, în Uniunea Europeană sunt diagnosticate trei milioane de noi cazuri de cancer, această boală reprezentând a doua cauză de mortalitate, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei”, a ţinut să sublinieze Luhan.

El a arătat că UE îşi propune reducerea cu 15%, până în 2020, a efectelor negative ale cancerului, una dintre soluţii fiind detectarea timpurie, întrucât aproape 40% dintre bolnavi au mari şanse de supravieţuire dacă boala este detectată din timp, iar cu tratamentul corespunzător, 80% din copiii bolnavi de cancer ar putea fi salvaţi.

Luhan precizează că în perioada următoare, Parlamentul European va avea în vedere câteva obiective concrete, precum crearea unei reţele care să faciliteze schimbul de informaţii, de expertiză şi de bune practici între statele membre şi alocarea de fonduri suplimentare pentru detectarea cancerului în fază incipientă.


Intră acum și în grupul de