Deputații AUR de Suceava vor ca salariul minim brut pe economie să fie de 3000 de lei și au inițiat un proiect de lege în acest sens

Deputații AUR Suceava, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu alături de liderul partidului, George Simion, au inițiat un proiect pentru modificarea Codului Muncii pentru stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată la valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent.

Propunerea legislativă vizează ca valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană adultă, în sumă de 3.000 lei, să fie salariul minim brut pe economie garantat în plată și să fie indexată în fiecare an până la 1 decembrie de către Institutul Național de Statistică pentru a fi preluată în fundamentarea bugetului de stat pentru anul următor.

În expunerea de motive pentru acest proiect se precizează că salariul minim pe țară urmează să fie stabilit prin legea bugetului asigurărilor sociale, „nefiind la discreția Guvernului care nu este racordat la nevoile românilor și nu intervine pentru stabilirea veniturilor românilor la un nivel peste pragul de sărăcie care să le asigure un trai decent”.

„Considerăm că este un prim pas pentru ridicarea nivelului de trai al românilor, în lupta cu scumpirile fără de sfârșit care afectează traiul de zi cu zi al românilor. În Romania orice tip de politică, fie că este de stânga sau de dreapta trebuie să înceapă după ce ne asigurăm că nu avem români sub pragul de sărăcie, care, este văzut și de Avocatul Poporului ca fiind coșul minim de consum pentru un trai decent”.

Aceștia au arătat că una dintre soluțiile prevăzute de Germania pentru depășirea crizei energiei de către populație a fost semnarea unui acord la nivelul coaliției de guvernare prin care s-a adoptat soluția de creștere a salariului minim pe economie de la 9,60 euro/oră la 9,82 urmând ca la 1 iulie 2022 să ajungă la nivelul de 10,45 și la sfârșitul anului la 12 euro/oră.

„Soluția majorării salariului minim prin suportarea costurilor acestei majorări de către stat este soluția cea mai optimă pentru România”, au declarat deputații AUR de Suceava.

În raportul Avocatului Poporului privind respectarea dreptului la muncă, publicat la începutul acestui an, acesta trage un semnal de alarmă și spune că trebuie luate măsuri urgente și arată că salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată este de 2.550 lei pentru anul 2022, banii fiind insuficienți, având in vedere că valoarea coșului minim de consum pentru o persoana adultă singură este de 2.708 lei.

Avocatul Poporului face trimitere în raportul său la una din inițiativele AUR aflate la Camera Deputaților, respectiv proiectul pentru modificarea si completarea Ordonanței de urgenta a Guvernului nr. 217/2000, cu modificările și completările ulterioare, referitor la valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent in Romania.