Bogdan Gheorghiu anunță operaționalizarea proiectului pe care l-a lansat ca ministru al Culturii de restaurare a șase monumente istorice emblematice între care Conacul „Vârnav Liteanu” din Liteni


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu a anunțat că a fost semnat acordul cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) în valoare de 216 milioane euro, sumă destinată cofinanțării reabilitării patrimoniului construit și modernizării unor clădiri culturale din România.

„Acesta este rezultatul unui proces de doi ani, pe care l-am inițiat în perioada în care eram ministru al Culturii, care va permite realizarea proiectării și execuția lucrărilor pentru opt obiective de investiții în scopul restaurării complete a șase monumente istorice emblematice pentru România, precum și reabilitarea și construirea unor spații adecvate pentru desfășurarea și diversificarea activităților culturale”, a spus Gheorghiu.

El a menționat că se bucură că operaționalizarea proiectului va avea loc în cursul acestui an și că edificiile, de mare valoare arhitecturală și culturală, vor fi restaurate și apoi redate circuitului public.

„Mă încântă îndeosebi faptul că am reușit includerea Conacului „Vârnav Liteanu” de la Liteni pe lista acestor obiective care vor fi revitalizate. Conacul, care va beneficia de aproximativ 5 milioane euro, va parcurge un amplu proces de restaurare și va deveni centru de pregătire pentru restauratori, care va contribui prin activitatea sa la protejarea patrimoniului arhitectural”, a precizat deputatul liberal.

Costul total al proiectului ce include cele șase clădiri emblematice este de 270 milioane euro, diferența  de la 216 milioane de euro urmând a fi asigurată de la bugetul de stat.


Intră acum și în grupul de