Mirza sustine ca Romania nu mai este condusa de Guvern, ci de FMI


Intră acum și în grupul de

În prezent, România este condusă de Delegaţia FMI la Bucureşti, a afirmat joi, senatorul PSD de Suceava, Gavril Mîrza, arătând că s-a ajuns ca acest organism să se implice în treburile interne ale ţării. „Astăzi, România nu mai este condusă de Guvern, nu se respectă instituţiile fundamentale cum sunt Camera Deputaţilor şi Senatul, ci ceea ce spune Delegaţia FMI”, a declarat Mîrza.

El a spus într-o conferinţă de presă că actuala putere doreşte să încheie un nou acord cu FMI pentru a împrumuta alte câteva zeci de miliarde de euro, „pentru a face viaţa dulce un an-doi ani” şi să-şi salveze o anumită structură. „PSD nu vrea încheierea unui nou acord cu FMI de dragul salvării imaginii PDL”, a declarat senatorul social-democrat.

El a subliniat că nu se încheie astfel de acorduri după dorinţa unei persoane, de la Palatul Cotroceni sau de la Palatul Victoria. „Un nou acord cu FMI să fie discutat în Parlamentul României. Dacă acolo va fi vrerea, se va face aşa”, a conchis senatorul PSD.

FMI va discuta la următoarea evaluare condiţiile şi tipul noii înţelegeri cu România, care va fi încheiată după finalizarea actualului acord stand-by, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

Jeffrey Franks, a declarat la începutul lunii octombrie într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX că noul aranjament pe care autorităţile române îl vor încheia cu instituţia internţională va avea “cu siguranţă” o valoare mai mică decât împrumutul actual de 13 miliarde euro, iar banii vor putea fi atraşi de autorităţi doar dacă vor apărea probleme neprevăzute.

De asmenea, la mijlocul lunii octombrie, preşedintele Traian Băsescu afirma la Pro TV, că este un susţinător fără rezerve al unui nou acord cu FMI, care nu va viza împrumutarea unei sume anume, ci va constitui o linie de credit care va fi pusă la dispoziţie în cazul în care situaţia internaţională o va impune.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu spunea la începutul vizitei de evaluare că România va încheia cu Comisia Europeană un acord de finanţare similar celui actual, odată cu noul aranjament de tip preventiv pe care îl va semna la începutul anului viitor cu FMI.


Intră acum și în grupul de