Ioan Bălan vrea să afle cauza principală care determină alterarea calității apei din fântânile din județul Suceava și cere ministrului Mediului verificări în acest sens


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan este îngrijorat de calitatea apei din fântânile din județul Suceava și cere ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, verificări și acest sens și măsuri pentru creșterea siguranței utilizării apei din fântâni.

„Potrivit celor mai recente informații apărute în spațiul public, ca urmare a publicării Raportului privind starea mediului pentru anul 2021, 82% dintre fântânile analizate la nivelul județului Suceava au fost identificate ca fiind neconforme din punct de vedere microbiologic”, arată Ioan Bălan.

Potrivit acestuia, cei mai mulți experți în sănătate publică apreciază că apa din fântânile sucevene este în relație directă cu starea de sănătate a populației, în județul Suceava fiind depistate în anul 2021 un număr total 1.691 de cazuri de boli infecţioase şi parazitare.

„Autoritățile administrației publice locale au luat deja măsuri concretizate în curățarea și dezinfectarea celei mai mari părți dintre fântâni. Cu toate acestea, rămâne însă de identificat cauza principală care determină alterarea calității apei din fântâni”, menționează deputatul.

El spus că chiar dacă la nivelul județului Suceava proiectele de alimentare a gospodăriilor cu apă potabilă sunt în plină derulare sau au fost finalizate, riscurile ca populația să consume din fântânile cu apă nepotabilă se mențin, cei mai expuși fiind copiii și persoanele vârstnice.

Din aceste motive, el cere ministrului să precizeze dacă a dispus verificări pentru identificarea cauzelor care determină infestarea pânzelor freatice și alterarea calității apei din fântânile situate pe teritoriul județului Suceava și ce alte măsuri se impun, pe termen scurt și mediu, pentru creșterea siguranței utilizării apei din fântâni , pe lângă măsurile deja implementate de către autoritățile administrației publice locale din județ.


Intră acum și în grupul de