Deputatul Gheorghe Șoldan anunță că tinerii pot lua de astăzi credite pentru studii sau cheltuieli familiale garantate de stat prin programele „Family Start” și „Student Invest”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Gheorghe Șoldan a anunțat că creditele din programele Ministerului Familiei, respectiv Student Invest și Family Start, sunt disponibile începând de luni, 7 noiembrie, tuturor tinerilor care vor să își acopere într-un mod avantajos cheltuielile cu studiile sau alte lucruri familiale.

Potrivit acestuia, tinerii interesați de programele Student Invest și Family Start pot depune cereri băncilor partenere, iar până în prezent, instituțiile bancare înscrise în acest program sunt CEC Bank, Libra Bank și băncile cooperatiste afiliate Creditcoop și de asemenea, sunt discuții avansate cu Raiffeisen Bank și Alpha Bank.

„În premieră, Guvernul garantează creditele pentru tineri, care până în prezent nu puteau accesa astfel de instrumente de finanțare, tocmai pentru că sunt la început de drum și nu au bunuri sau salarii suficient de mari pentru a oferi garanții la bancă. Cu aceste două programe lansate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Sanse, PSD a finalizat toate angajamentele din pachetul de măsuri sociale și economice ”Sprijin pentru România””, a declarat parlamentarul.

„Vrem ca în perioada următoare să venim cu noi politici publice în sprijinul tinerilor și familiilor aflate la început de drum pentru că suntem conștienți că aceasta este singura șansă pentru ca resursa umană cea mai bună să rămână în țară și să contribuie la dezvoltarea comunităților”, a declarat Gheorghe Șoldan.

Detalii despre cele două programe ale Ministerului Familiei:

PROGRAMUL „FAMILY START”

Tinerii pot obține un credit în valoare de maxim 75.000 lei, garantat de către stat în proporție de 80% și cu dobânda subvenționată. Perioada maximă de rambursare este 10 ani, cu o perioadă de grație de maxim 5 ani.

Banii pot fi folosiți pentru plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, after-school, achiziția de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii sau activități extrașcolare pentru copii, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe, pentru cheltuieli legate de cununia religioasă sau civilă, dar nu mai mult de 20.000 de lei, etc.

Beneficiari eligibili sunt persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți şi până la 45 de ani neîmpliniți care își întemeiază o familie si care au venituri nete de până la maximum 7.500 RON pe familie/lună

PROGRAMUL NAȚIONAL „STUDENT INVEST”

Tinerii pot obține un credit în valoare de maxim 50.000 lei, garantat de către stat în proporție de 80% și cu dobânda subvenționată. Perioada maximă de rambursare este 10 ani, cu o perioadă de grație de maxim 5 ani.

Cheltuielile eligibile în cadrul programului sunt taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat, pentru publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești, etc.

Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți şi până la 31 de ani neîmpliniți care sunt cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de către Ministerul Educației Naționale.


Intră acum și în grupul de