Senatorul Ioan Stan: PSD nu este de acord să fie scăzute contribuțiile asigurărilor sociale cu cinci puncte procentuale după cum propune PNL și critică USR pentru că „sabotează PNRR”


Intră acum și în grupul de

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a transmis, joi, că pentru reducerea taxării muncii trebuie aplicată o taxă de solidaritate cum susține PSDși nu scăzute contribuțiile asigurărilor sociale cum propune PNL, iar în același timp el critică opoziția USR la o mai bună protecție a banilor din fondurile private de pensii.

„Căutând să facă scandal cu orice preț pentru puținii adepți care i-au mai rămas, USR atacă la Curtea Constituțională o lege adoptată în Parlament, jalon în PNRR, care a fost discutată și agreată cu Comisia Europeană și care asigură o mai bună protecție a banilor din fondurile private de pensii”, arată senatorul sucevean.

El spune că prin această contestaţie USR sabotează PNRR-ul României, deoarece legea trebuia publicată în Monitorul Oficial pentru ca jalonul respectiv, aferent cererii 2 de plată, să fie considerat îndeplinit. „Practic, acest act normativ dă posibilitatea extinderii plasamentelor fondurilor private de pensii și în acțiuni cotate la bursă, într-o proporție de 1 până la 5% din valoarea totală a activelor fondului respectiv, atât în România cât și în Uniunea Europeană”, aratp Ioan Stan.

Liderul PSD Suceava spune că, în mod  firesc legea aceasta impune şi un mai bun control al statului, o mai accentuată verificare a administratorilor privați și garanții pentru prevenirea oricăror situații care ar afecta banii românilor, dar că  USR se opune.

Totodată, Ioan Stan a declarat că PSD nu poate fi de acord sub nicio formă cu măsura PNL de a reduce contribuția asigurărilor sociale cu cinci puncte procentuale.

„Aceasta  ar avea ca efect scăderea bugetului de pensii și diminuarea pensiilor viitoare cu 20%. Astfel s-ar produce o catastrofă în sistemul de pensii și s-ar destabiliza cu totul bugetul de stat pe termen lung. De aceea, PSD se va opune categoric acestui demers, lipsit de orice fundament economic”, a spus Ioan Stan.

El menționează că reducerea impozitării muncii se poate face şi chiar o consideră necesară.

„PSD susține fără rezerve o astfel de măsură, în special în cazul salariaților cu venituri mici și medii, care contribuie cel mai mult la creșterea economică. Dar acest obiectiv nu trebuie realizat prin tăierea bugetului de pensii cu 20%, ci prin aplicarea unei taxe de solidaritate de 1% asupra marilor companii, care astăzi plătesc un impozit mai mic decât orice IMM din România”, a concluzionat Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de