Mirza nu crede ca parlamentarii PDL vor sustine propunerea de finantare a campaniei electorale de la buget (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Cred că la mijloc e ipocrizia celor de la putere”. Astfel a apreciat senatorul PSD de Suceava, Gavril Mîrza, propunerea preşedintelui Traian Băsescu de finanţare a campaniei electorale de la bugete, arătând că va urmări cu multă atenţie evoluţia acestei propuneri. Parlamentarul social-democrat a spus însă că dacă va fi iniţiat un proiect de lege în acest sens, PSD îl va susţine în Parlament.

În acelaşi timp, Mîrza consideră că şeful statului nu va fi susţinut de parlamentarii PDL în acest demers. „Întrebarea este ce vor face cu banii strânşi la puşculiţa de partid. Va începe un scandal monstru la împărţirea acestor fonduri între ei”, a mai spus senatorul PSD.

Mîrza se pronunţase luni, într-o conferinţă de presă, asupra modificării legislaţiei electorală ce va trebui să interzică oferirea oricărui cadou alegătorilor în afară de afişele electorale, iar pentru eliminarea mitei electorale, finanţarea campaniilor electorale ar trebui asigurată de la bugetul de stat, după modelul francez.

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat, marţi, susţinător al finanţării campaniilor electorale de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, menţionând că ideea trebuie explicată românilor şi că metoda poate fi introdusă începând din 2012.

“Trebuie să avem forţă să întrerupem mita electorală şi să curăţăm alegerile. Nu se poate face decât într-un singur fel: asumându-ne standarde de cost pe fiecare candidat şi dându-i banii din bugetul de stat sau din bugetul local. Este singura soluţie să terminăm cu clientela din afara clasei politice şi vă asigur că este infinit mai ieftin aşa decât ceea ce se întâmplă acum. Dacă lăsăm la liber finanţarea partidelor, nu vom face mare lucru în curăţarea clasei politice. Vă asigur că o să dispară şi din partide ideea «aoleu, trebuie să găsim candidat care are bani să-şi susţină campania»”, a declarat Traian Băsescu, la o dezbatere ISP. El a adăugat că “ar fi foarte sănătos” pentru clasa politică introducerea acestui tip de finanţare.


Intră acum și în grupul de