Onofrei: „Romania trebuie sa-si exercite dreptul de a fi membru al UE cu fruntea sus si nu in genunchi”


Intră acum și în grupul de

„Obiecţiile pe care Germania şi Franţa le aduc României sunt în afara condiţiilor Schengen şi sunt observaţii strict politice”, a declarat, marţi, senatorul PDL de Suceava, Orest Onofrei, care consideră că întreaga clasă politică românească ar fi trebuit să fie solidară în a le respinge şi nu exploata politic.

Potrivit parlamentarului democrat-liberal, în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen, România este parte a acestui Spaţiu de sute de ani. „De sute de ani, Ţările Române, Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, Mircea cel Bătrân, apără graniţele de est ale Uniunii Europene”, a spus senatorul PDL.

El a arătat că România a semnat cu Uniunea Europeană un Tratat de Aderare, un tratat al unei comunităţi de ţări egale în drepturi şi responsabilităţi şi nu un Tratat de închinare şi credinţă aşa cum a fost obligat să semneze Mihai Viteazu cu Rudolf al doilea al Germaniei.

Onofrei a precizat că obiecţiile aduse ţării noastre nu erau ridicate când Ţările Române apărau graniţa de Răsărit a Europei, dând posibilitate Franţei şi Germaniei, dar şi Europei Occidentale să înflorească din punct de vedere economic, cultural şi religios, să înceapă Războiul de o sută de ani, să-şi rezolve problemele templierilor, să stabilească reşedinţa Papilor, sau să se pregătească de reformă religioasă. „Mircea cel Bătrân, Vald Ţepeş, Ştefan cel Mare, apărându-şi ţara apărau de fapt Europa. În documentele istorice nu este consemnat faptul că Ludovic al XI-lea ar fi reproşat lui Vlad Ţepeş că justiţia pe care o aplică nu respectă standardele Inchiziţiei şi nici Carol al VIII-lea să-i fi reproşat lui Ştefan cel Mare, cel de grabă vărsătoriu de sânge nevinovat, că nu se încadrează în acquis-ul medieval european”, a spus Onofrei.

El a ţinut să arate că în documentele istorice se consemnează că Mircea cel Bătrân era „un principe între creştini, cel viteaz, cel ager”, iar Ştefan cel Mare era „atlet al creştinătăţii”. „Cred că România trebuie să-şi exercite dreptul de a fi membru al UE cu fruntea sus şi nu în genunchi”, a conchis Onofrei.

Vicepreşedintele PPE Mario David a declarat, marţi, la Bucureşti, că nu poate înţelege de ce ar trebui ca, deşi a îndeplinit toate condiţionalităţile tehnice, României să nu i se permită intrarea în Schengen, conform calendarului stabilit.
Controversa privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen, planificată iniţial pentru martie 2011, a apărut după ce Franţa şi Germania şi-au exprimat obiecţiile, în decembrie, faţă de această aderare, invocând problemele grave din domeniul justiţiei şi crimei organizate cu care se confruntă în continuare Sofia şi Bucureştiul.


Intră acum și în grupul de