Senatorul Tiberiu Prodan: „Viceprimarul ar trebui ales prin vot direct”


Intră acum și în grupul de

Membrii Comisiei pentru administraţie publică din Senat ar putea să dezbată, chiar săptămâna viitoare, propunerea legislativă de modificare a legislaţiei pentru alegerile locale, a declarat, miercuri, senatorul PDL de Suceava, Tiberiu Prodan, care este membru al acestei comisii. „Vom da apoi o formă finală, acceptată de toţi membrii coaliţiei de guvernare”, a spus parlamentarul sucevean.

Potrivit lui Prodan, propunerea ca primarul să fie ales în urma unui singur tur de scrutin este o dorinţă a majorităţii populaţiei, care vrea ca primarul să fie ales la fel ca şi preşedintele de Consiliu Judeţean. „S-a constatat, din studii, că peste 80 la sută dintre primarii în funcţie sunt cei care obţin cele mai multe voturi în primul tur de scrutin. Asta este dorinţa alegătorilor. S-a constatat însă că în al doilea tur, când se fac coaliţii şi diverse înţelegeri între partide, se schimbă rezultatul primului tur”, a spus Prodan.

Totodată, el a precizat că şi alegerea viceprimarului ar trebui să fie făcută în mod direct, de alegători. „S-a constatat că în 90 la sută din cazuri, viceprimarul provine dintr-o formaţiune mică, dar care dă numărul de voturi necesar pentru obţinerea majorităţii în Consiliul Local”, a spus senatorul PDL, care consideră că alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, şi alegerea viceprimarului prin vot direct, ar veni în sprijinul comunităţilor locale şi ar evita înţelegerile de culise între formaţiunile politice.

El a subliniat că în localităţile unde primarul este de altă culoare politică decât viceprimarul se creează disensiuni atât în Consiliul local cât şi între primar şi viceprimar. Prodan a mai declarat că nu se poate risca poziţia primarului dintr-o localitate din cauza viceprimarului. El a spus că viceprimarul ar putea fi ales pe listă separată sau în tandem cu primarul. „Ideea este ca viceprimarul să fie ales prin vot direct şi nu prin hotărârea consilierilor”, a conchis senatorul PDL.


Intră acum și în grupul de