Senatorul Tiberiu Prodan: “Viceprimarul ar trebui ales prin vot direct”

Membrii Comisiei pentru administraţie publică din Senat ar putea să dezbată, chiar săptămâna viitoare, propunerea legislativă de modificare a legislaţiei pentru alegerile locale, a declarat, miercuri, senatorul PDL de Suceava, Tiberiu Prodan, care este membru al acestei comisii. „Vom da apoi o formă finală, acceptată de toţi membrii coaliţiei de guvernare”, a spus parlamentarul sucevean.

Potrivit lui Prodan, propunerea ca primarul să fie ales în urma unui singur tur de scrutin este o dorinţă a majorităţii populaţiei, care vrea ca primarul să fie ales la fel ca şi preşedintele de Consiliu Judeţean. „S-a constatat, din studii, că peste 80 la sută dintre primarii în funcţie sunt cei care obţin cele mai multe voturi în primul tur de scrutin. Asta este dorinţa alegătorilor. S-a constatat însă că în al doilea tur, când se fac coaliţii şi diverse înţelegeri între partide, se schimbă rezultatul primului tur”, a spus Prodan.

Totodată, el a precizat că şi alegerea viceprimarului ar trebui să fie făcută în mod direct, de alegători. „S-a constatat că în 90 la sută din cazuri, viceprimarul provine dintr-o formaţiune mică, dar care dă numărul de voturi necesar pentru obţinerea majorităţii în Consiliul Local”, a spus senatorul PDL, care consideră că alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, şi alegerea viceprimarului prin vot direct, ar veni în sprijinul comunităţilor locale şi ar evita înţelegerile de culise între formaţiunile politice.

El a subliniat că în localităţile unde primarul este de altă culoare politică decât viceprimarul se creează disensiuni atât în Consiliul local cât şi între primar şi viceprimar. Prodan a mai declarat că nu se poate risca poziţia primarului dintr-o localitate din cauza viceprimarului. El a spus că viceprimarul ar putea fi ales pe listă separată sau în tandem cu primarul. „Ideea este ca viceprimarul să fie ales prin vot direct şi nu prin hotărârea consilierilor”, a conchis senatorul PDL.

loading...