Luhan: Etnobotanicele pot fi interzise si in Romania


Intră acum și în grupul de

Europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, a participat, luni, la şedinţa Grupului Interministerial de lucru, constituit pentru a găsi o soluţie eficientă pentru combaterea comercializării substanţelor etnobotanice. Comisia de specialitate urmăreşte elaborarea unui pachet de masuri pentru rezolvarea acestei probleme care va consta intr-un ordin de miniştri si ulterior elaborarea unui proiect de lege.

“În scurt timp sper să se realizeze o lege după modelul polonez. De asemenea, cred că în curând comercializarea etnobotanicelor va fi interzisă şi se vor stabili proceduri concrete pentru implementarea actelor normative”, arată Luhan, într-un comunicat de presă.

În documentul citat, eurodeputatul sucevean explică că efectele substanţelor etnobotanice asupra organismului sunt similare cu cele ale drogurilor, în unele cazuri fiind chiar mai severe, iar aceste produse dau stări halucinogene, insomnii, euforie iar în supradoze pot provoca chiar moartea consumatorului prin tahicardii cardiace, aritmii.

El subliniază că, potrivit statisticilor provenite de la camerele de urgenţă ale spitalelor din toată ţară, în România s-au înregistrat numeroase cazuri de intoxicaţii severe în 2009 precum şi câteva cazuri de deces şi menţionează că ţări precum Polonia, Suedia, Danemarca, Anglia, Germania au interzis un număr mare de substanţe identificate ca fiind psihotrope şi psihoactive, arătând că Polonia a interzis în trei luni un număr de 1.200 de astfel de substanţe.

“De cele mai multe ori consumatorii nu sunt conştienţi de efectele asupra sănătăţii lor. Substanţele comercializate, deşi nu fac parte din lista substanţelor interzise, sunt foarte greu de supus controlului, punând corpul medical în imposibilitatea de a oferi ajutor, deoarece combinaţiile chimice folosite au reacţii necunoscute. Singura măsură ce se poate lua este aceea de a interzice funcţionarea acestor magazine, după care trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a elimina comercializarea prin intermediul internetului”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan.

El a arătat că apreciază că România a luat iniţiativa de combatere a efectelor nocive provocate de consumul de plante psihotrope şi psihoactive şi şi-a oferit sprijinul şi expertiza sa în acest sens. „Am cerut Comisiei Europene, printr-o scrisoare adresată Comisarului european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, să ia măsuri pentru interzicerea producerii, comercializării şi introducerii în spaţiul comunitar a acestor substanţe nocive”, a precizat Petru Luhan.

Europarlamentarul PDL a arătat că România ocupă locul patru în Uniunea Europeană la consumul de plante etnobotanice, şi că între statele membre ale Uniunii Europene, cel mai mare consum de plante etnobotanice, de 37 la sută, se înregistrează în Anglia, urmat de Germania cu 15 la sută, Olanda cu 14 la sută şi România cu 7 la sută.


Intră acum și în grupul de