PSD Suceava cere demiterea urgenta a ministrului de Finante (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Prin măsurile de reducere a prefinanţărilor pentru proiecte cu finanţare europeană pe care le propune, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, va bloca accesarea fondurilor europene, avertizează PSD Suceava, care consideră că acesta ar trebui destituit urgent din funcţie.

În cadrul conferinţei de presă de luni, preşedintele executiv al PSD Suceava, Ovidiu Donţu, a prezentat o notă de informare adresată de ministrul Ialomiţianu premierului Emil Boc, privind transferul fondurilor aferente prefinanţării sau rambursărilor pentru Programele Operaţionale în care arată că există riscul epuizării fondurilor externe nerambursabile pe termen scurt (trei luni), precum şi a fondurilor alocate în bugetul de stat pentru continuarea finanţării în cazul indisponibilităţii temporare a fondurilor de la Comisia Europeană.

În această notă, ministrul Finanţelor propune ca măsuri imediate efectuarea plăţilor de rambursare înaintea celor aferente prefinanţării, acordarea prefinanţării la beneficiari, de acum înainte, în cel puţin două tranşe, prima tranşă de 15 la sută, iar următoarele după ce organismul intermediar autorizează declaraţii de cheltuieli de cel puţin 60 la sută din valoarea primei tranşe de prefinanţare, dar şi prioritizarea de Guvern a onorărilor de MFP a solicitărilor de plată lunare, în cazul în care cererile de fonduri ale acestora depăşesc posibilităţile de finanţare în luna respectivă.

Donţu a arătat că prin reducerea prefinanţării vor fi blocate programele europene, în condiţiile în care creditele pentru aceste proiecte vor fi mult mai costisitoare. „Micşorarea prefinanţării este un masacru la adresa celor care accesează fonduri europene. Guvernul practic măreşte costurile creditului bancar”, a spus liderul PSD Suceava.

El a explicat că, în prezent, prefinanţările sunt de 30 la sută până la 50 la sută, iar costul creditului obţinut de la bănci depinde de această cotă de prefinanţare. „Prin reducerea la 15 la sută a prefinanţării se măreşte costul creditului. Astfel, are loc un transfer de bani din sectorul public către bănci, sau de la privat către bănci”, a spus Donţu.

El consideră că atunci când Guvernul se confruntă, în piaţă, cu o problemă privind creditarea în ceea ce priveşte proiectele cu finanţarea europeană, reducerea prefinanţării „este o crimă” şi va avea ca rezultat blocarea accesului la fonduri europen


Intră acum și în grupul de