Marian Sarbu: „Noul Cod al Muncii va contribui la o mai buna dinamica a pietei muncii”


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Marian Sârbu, salută decizia Curţii Constituţionale de a declara noul Cod al Muncii ca fiind în deplină concordanţă cu prevederile legii fundamentale. Liderul UNPR consideră că noul act normativ va contribui la o mai bună dinamică a pieţei muncii, fără să afecteze drepturile fundamentale ale angajaţilor.

„Aşa după cum se ştie, ca urmare a demersurilor UNPR, contractele individuale de muncă pe perioadă nedeterminată rămân regula în domeniul angajării, iar contractele pe perioadă determinată vor constitui o excepţie, chiar dacă s-a prelungit, de la 24 de luni la 36 de luni, perioada în interiorul căreia acestea pot fi încheiate. Totodată, instituirea unui termen de 45 de zile în care salariaţii disponibilizaţi colectiv au prioritate la reangajare, fără perioadă de probă, concurs sau examen, are menirea de a evita eventualele abuzuri ale patronilor”, a declarat Marian Sârbu.

Întrucât adoptarea noului Cod al Muncii anticipează apariţia unui Cod al Dialogului Social, UNPR lansează organizaţiilor sindicale şi patronale o invitaţie la dezbateri cu privire, mai ales, la oportunitatea reglementării unor prevederi care să faciliteze încheierea de contracte colective între parteneri reprezentativi.


Intră acum și în grupul de