Ardeleanu: „Asumarea raspunderii este dictata de urgenta cu care trebuie solutionata problema salarizarii profesorilor”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PDL de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, a participat, luni, la două întâlniri hotărâtoare pentru rezolvarea problemei salarizării personalului din învățământ. Este vorba despre întâlnirea cu primul-ministru Emil Boc, în cadrul grupului parlamentar PDL, la Palatul Parlamentului şi de cea a membrilor comisiilor de învățământ de la Senat și Camera Deputaților cu ministrul educației, Daniel Petru Funeriu, la ministerul de resort.

Potrivit unui comunicat venit din partea parlamentarului democrat-liberal, concluziile dezbaterilor au fost următoarele:

“Guvernul și MECTS respectă cu strictețe deciziile instanțelor de judecată, exemplul cel mai elocvent constituindu-l chiar situațiile din județele Suceava și Botoșani, unde s-au aplicat hotărâri de majorare a salariilor dar și de reîncadrare a cadrelor didactice cu noile salarii. Pentru realizarea echității în sistem și a eliminării discriminărilor salariale provocate de sentințe judecătorești extrem de diverse, este nevoie de un act normativ care să unifice sistemul salarizării în învățământ, până la intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării unitare. Imediat după ce se va primi răspunsul de la Înalta Curte de Casație și Justiție, vor avea loc discuții cu sindicatele din învățământ în vederea stabilirii perioadei de eșalonare a sumelor rezultate din mărirea salariilor la nivelul întregului personal didactic.

Guvernul își va asuma în fața Parlamentului Proiectul de Lege privind salarizarea în anul 2011 a personalului didactic și didactic auxiliar din învățământ, inițiat de MECTS, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor Publice. Anexele acestui document conțin salariile de încadrare pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământul universitar și preuniversitar, indemnizațiile de conducere specifice, dar și metodologiile de calcul a acestor drepturi salariale. Asumarea răspunderii este dictată de urgența cu care trebuie soluționată această problemă care presupune un efort bugetar eșalonat”.

Deputatul Sanda-Maria Ardeleanu mai informează în comunicatul de presă că la întâlnirea de la Parlament a participat și ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiș, care a promis că “la pachet” cu actul normativ privind salarizarea în învățământ va propune și actul normativ privind deblocarea sumelor pentru finanțarea proiectelor europene din școli și universități.


Intră acum și în grupul de