Deputatul Ioan Bălan cere ministrului Sănătății să prezinte măsurile luate pentru ca epidemia de rujeolă să nu afecteze și județul Suceava


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat mai multe informații ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, privind măsurile luate pentru ca epidemia de rujeolă să nu afecteze județul Suceava.

„În data de 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în condițiile în care s-au înregistrat peste 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe, iar numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase a pus o presiune deosebită asupra uităților spitalicești. Din fericire, până la momentul transmiterii prezentei întrebări, la nivelul județului Suceava nu se înregistrase oficial niciun caz de îmbolnăvire cu rujeolă, dar acest lucru nu exclude riscul apariției acestui tip de infecții”, a spus Ioan Bălan.

El arată că potrivit informațiilor comunicate de către Ministerul Sănătății, acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

În condițiile în care rujeola este o boală infecțioasă a cărei răspândire, în special în rândul copiilor, poate să fie împiedicată prin vaccinare, deputatul sucevean cere ministrului Sănătății să prezinte măsurile care au fost luate pentru limitarea rujeolei odată cu declararea epidemiei de rujeolă, la nivel național.

El a întrebat care era, la data de 1 decembrie 2023, rata de acoperire vaccinală la nivelul județului Suceava care să reflecte acoperirea și pe mediul de rezidență, rural sau urban.

„Pe lângă campania de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, în vederea aderenței la programul de vaccinare, vă rog să precizați dacă la nivelul județului Suceava sunt disponibile suficiente doze de vaccin pentru copiii încă nevaccinați”, a mai cerut Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de