Onofrei: Criza majora a partidelor politice e reprezentativitatea


Intră acum și în grupul de

„Democraţia incipientă, de la începutul anilor ’90, era mult mai reprezentativă decât este astăzi”, este de părere prim-vicepreşedintele PDL Suceava, senatorul Orest Onofrei, exprimându-şi îngrijorarea că după douăzeci de ani de activitate democratică, criza majoră a partidelor politice e reprezentativitatea.

Liderul democrat-liberal a amintit că Ion Iliescu era identificat cu foştii comunişti regrupaţi într-un partid de stânga, Miron Mitrea şi Victor Ciorbea reprezentau mişcarea sindicală, Viorel Cataramă sau Dinu Patriciu erau reprezentanţii noilor oameni de afaceri, Victor Surdu şi PDAR erau identificaţi cu nevoile agricultorilor, iar PNŢCD era partidul foştilor deţinuţi politici. „Astăzi, în schimb, toţi liderii de partid sunt foşti şi actuali bugetari. Şi cei de stânga şi cei de dreapta. De fapt, toată clasa politică românească reprezintă cei 1,2 milioane de bugetari”, a spus Onofrei.

Senatorul PDL a arătat că, în aceste condiţii, doar zece la sută din electorat este teoretic reprezentat şi că, ţinând cont de această situaţie, este absolut normal să se vorbească de înfiinţarea unui alt partid, mult mai reprezentativ, care să nu aibă ca motiv doar un calcul electoral pe timp scurt, pentru viitoarele alegeri. „Criza majoră a clasei politice este discrepanţa imensă dintre statutul declarat şi liderii care îi reprezintă, discuţiile publice şi cele televizate referindu-se preponderent la cei 1,2 milioane de bugetari”, a mai spus Orest Onofrei.

Liderul PDL Suceava consideră că absenteismul de la alegeri este determinat de lipsa celor care nu se simt reprezentaţi de clasa politică. „Acuzăm PNL că nu mai e partid de dreapta şi prin asocierea cu un partid declarat de stânga şi prin lideri, dar PDL ar trebui să găsească soluţii, la actuala Convenţie Naţională, ca Statutul să fie completat cu lideri de dreapta. Un lider de dreapta trebuie să fie unul care a dat de lucru cel puţin la doi oameni folosind mintea şi banii lui, sau a creat plusvaloare, alta decât sporuri şi indemnizaţii”, a spus Onofrei.

El a subliniat că îngrijorarea majoră privind pierderea reprezentativităţii şi-o exprimă în cazul PDL şi că celelalte partide trebuie să stabilească singure cum vor acţiona.


Intră acum și în grupul de