Ecaterina Andronescu: La Suceava s-a stiut dinainte care va fi procentul de promovabilitate la Bacalureat. Vezi aici reactia reprezentantilor ISJ Suceava


Intră acum și în grupul de

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu (PSD) a anunţat marţi, la postul de televiziune REALITATEA TV că la Suceava s-a ştiut dinainte care va fi procentul de promovabilitate şi a acuzat conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava de faptul că a coordonat acţiunea.

Conform realitatea.net, ministrul a spus că: „Am o informaţie din judeţul Suceva care pe mine m-a cutremurat. Preşedintele comisiei de bacalaureat i-a adunat înainte de examen pe responsabilii din licee şi le-a spus ca rezultatul trebuie să fie cu 20% sub rezultatul de anul trecut.

Dacă acest lucru e adevărat atunci noi, ca naţie, avem o problemă cât casa. Un profesor şi un examinator niciodată nu îşi stabileşte ce procent de promovabilitate trebuie să realizezi. Pentru un profesor subiectele se pot stabili în aşa fel încât să nu treacă nimeni examenul sau pot fi stabili raţional să vezi ce au învăţat la o disciplină sau într-un ciclu de învatământ. Iar pentru a susţine exemenul trebuie să ai o pregatire. Pregătirea e în responsabilitatea directorilor de şcoală care ar fi trebuit să elaboreze programul de pregătire şi să-l urmărească. Trebuiau să elaboreze programa de pregătire.

De ce nu cere ministrul socoteală directorilor şcolilor? E uşor să dai subiecte de care elevii nu trec. Pentru că în şcoala românească, eu am spus de numărate ori, avem o mare etorogenitate. Sunt şcoli foarte bune şi cele care sunt departe de cele bune. Interesul e să văd ce au învăţat elevii, nu să le demostrez ce nu au învăţat.

Eu sunt absolut de acord că un examen trebuie să fie corect şi niciodată nu o să aplaud un dascăl care îşi lasă elevul să copieze, dimpotrivă, am să fiu de partea celor care promovează corectitudinea în examen. Sunt mai mult de jumătate care nu au trecut examenul. Conform metodologiei, se susţine pe baza unor subiecte care se elaborează de serviciul de examinare şi evaluare. Poţi să faci subiectele într-un fel sau altfel.”

Contactat telefonic de reporterii NewsBucovina.ro, insp.sc.gen.adj. Vasile Monacu, preşedintele Comisiei de Bacalaureat, a declarat:

„Sunt surprins de declaraţiile domniei sale. Cu siguranţă, a fost informată greşit şi mă mir cum de a acceptat acest lucru, mai ales că domnia sa cunoaşte regulamentul de organizare şi desfăşurare a unui concurs de bacalaureat.

Cât despre procentul de 20%, este o prostie. În întâlnirea pe care am avut-o cu toţi profesorii participanţi la examenul de bacalaureat în aula Colegiului << Ştefan cel Mare >> nu s-a vorbit nici un moment despre aşa ceva, iar acolo au fost prezenţi şi reprezentanţi de la minister. Eu cred că doamna Andronescu a făcut o declaraţie politică pentru că aşa trebuia. Ce pot să spun, eu îi doresc multă sănătate şi pe viitor să fie mai ancorată în realitate”.


Intră acum și în grupul de