Proiectul UNPR “Cosul de solidaritate” a fost aprobat de Guvern. Afla de aici cui se adreseaza acest program

Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri, 27 iulie 2011, Memorandumul „Adoptarea programului guvernamental de sprijin pentru pensionari Coşul de solidaritate”, cadrul normativ necesar urmând a fi elaborat şi prezentat spre aprobare în Guvern în termen de maxim 21 de zile, informează într-un comunicat de presă preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), Cătălina Vartic.

Potrivit liderului UNPR Suceava, acest proiect prin care, începând cu toamna acestui an, toţi pensionarii din România vor putea achiziţiona câte un pachet cu alimente de bază la preţ de producător a fost propus de Uniunea Naţională pentru Progresul României.

“Programul << Coşul de solidaritate >> va fi derulat de Guvernul României şi implementat prin Consiliile Judeţene şi consiliile locale, procesul fiind monitorizat de Instituţia Prefectului. Produsele vor fi achiziţionate prin contracte încheiate la nivel naţional, în urma unor licitaţii transparente, iar ambalarea şi distribuţia pachetelor se vor realiza prin instituţiile administraţiei publice locale.

Datorită discount-ului acordat de producători pentru contracte de asemenea proporţii şi datorită absenţei adaosurilor comerciale practicate de intermediari, preţul la care pensionarii vor putea achiziţiona alimente de bază (făină, zahăr, ulei, mălai, orez şi altele) va fi considerabil mai mic decât preţul din magazine”, explică Cătălina Vartic în comunicat, evidenţiind că introducerea „Coşului de solidaritate” este o măsură corectă şi echitabilă din punct de vedere social, menită să ducă la creşterea puterii de cumpărare în rândurile unei categorii extrem de vulnerabile, cea a pensionarilor.

UNPR consideră că acest proiect este absolut necesar, în condiţiile în care pensia medie în România este de 721 de lei, iar pentru cei care au lucrat în agricultură, media este de doar 310 lei. Mai mult, calculele arată că peste 50% din consumul lunar al pensionarilor îl reprezintă produsele alimentare. În egală măsură, proiectul UNPR este oportun din punct de vedere economic întrucât nu presupune niciun efort bugetar, ci dimpotrivă. Acest program va duce la susţinerea producţiei interne, la încurajarea competitivităţii, prin achiziţii publice consistente şi transparente, şi va avea efecte de angrenare economică şi de creare de noi locuri de muncă”, susţine liderul UNPR Suceava, arătând că Uniunea Naţională pentru Progresul României doreşte ca programul guvernamental „Coşul de solidaritate” să devină funcţional din toamna acestui an şi să reprezinte un sprijin consistent pentru toţi pensionarii români.

“Proiectul UNPR << Coşul de solidaritate >> a avut încă de la început sprijinul primului-ministru Emil Boc şi al Coaliţiei de guvernare”, a mai ţinut să puncteze Cătălina Vartic în comunicatul de presă remis redacţiei.