Masuri liberale pentru diminuarea numarului de caini fara stapan din municipiul Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Implantarea de microcipuri şi înregistrarea tuturor câinilor cu şi fără stăpân de pe raza municipiului reşedinţă de judeţ, într-o bază de date unică, în vederea identificării persoanelor care abandonează patrupedele, este doar una din cele nouă măsuri propuse de liberali pentru a scăpa Suceava de câinii comunitari.

Consilierul municipal liberal, Corneliu Vornicu, a declarat, joi, că i-a solicitat primarului Sucevei, Ion Lungu, să propună organizarea unui recensământ al câinilor fără stăpân, dar şi să stabilească soluţii concrete pentru diminuarea numărului acestora. Potrivit lui Vornicu, măsurile propuse de PNL în acest sens vizează sterilizarea tuturor câinilor fără pedigree cu stăpân din Suceava. Alesul local a precizat că aceşti câini sunt principala sursă de apariţie a câinilor comunitari, având în vedere că puii lor sunt aruncaţi pe străzi. „Cine nu doreşte să-i sterilizeze ar trebui să plătească o taxă, devenind prin acest mod mult mai responsabil. De asemenea, Consiliul Local va emite o hotărâre prin care să se aloce bani de la buget pentru sterilizarea gratuită a câinilor cu stăpân pentru persoanele lipsite de posibilităţi financiare. O altă măsură propusă de noi este şi sterilizarea şi realocarea în alte areale mai puţin aglomerate a tuturor câinilor care nu sunt agresivi şi care nu au stăpân”, a declarat Vornicu.

El a mai adăugat că printre măsurile propuse de liberali se mai numără adăpostirea tuturor câinilor agresivi şi crearea unor comisii formate, printre alţii, din dresori sau specialişti în comportament canin, care să investigheze cauzele agresivităţii.

O altă măsură propusă de PNL este propunerea spre adopţie a tuturor câinilor de pe stradă şi din adăposturi. „Aceasta presupune fotografierea tuturor câinilor cu ajutorul protectorilor de zonă şi postarea fotografiilor pe site-urile de specialitate ale serviciilor de stat pentru câini şi pe site-urile ONG-urilor. Prima condiţie ca să îi adopte cineva este să îi vadă. Noi propunem şi înfiinţarea unor ţarcuri temporare in instituţiile publice şi în jurul blocurilor, acolo unde este posibil, până la adopţia animalelor. O altă soluţie, ar fi ca serviciile de stat pentru câini să fie conduse de către cei mai buni specialişti, manageri sau iubitori de animale”, a încheiat consilierul liberal.


Intră acum și în grupul de