Baisanu si Milici trag din toate pozitiile in Ghe. Flutur. Seful CJ se bucura ca are turisti in judetul Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Gradul de ocupare a structurilor de cazare din judeţul Suceava a fost anuntat pentru finele acestei săptămâni de aproximativ 97 % în condiţiile în care foarte mulţi turişti au optat pentru cazarea la gospodării ţărăneşti.

Anunţul a fost făcut joi de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur care a declarat că din acest punct de vedere proiectul „Pelerin în Bucovina” poate fi considerat un succes în condiţiile în care gradul de ocupare în structurile de cazare din judeţ este de 97,03 %, potrivit datelor colectate de biroul de turism din CJ Suceava. El a precizat că în judeţ sunt aproximativ zece mii de locuri de cazare în structuri clasificate.

Gheorghe Flutur a ţinut să explice că în localităţile unde nu mai erau locuri disponibile în pensiuni sau hoteluri, turiştii au optat pentru cazarea în gospodării ţărăneşti, acest gen de situaţii fiind întâlnite în special în lcoalităţi precum Putna, Suceviţa, Ciocăneşti, Mănăstirea Humorului sau Cacica.
Seful CJ a mai spus că faţă de anul 2010, în prima parte a anului 2011, gradul de ocupare a structurilor de cazare din judeţ a crescut cu 23,9 %.

„Pelerin în Bucovina este un proiect internaţional ecumenic ce a trezit şi interesul străinilor. Avem în judeţ grupuri de turişti din Austria, Olanda sau Franţa şi cred că această formă de turism va lua amploare mare în perioada următoare”, a mai spus Flutur.

El a arătat că pe lângă vizitarea mănăstirilor şi gastronomia bucovineană, turiştii pot participa şi la suita de evenimente din judeţ, de la Festivalul Medieval din Cetatea de Scaun a Sucevei, la Festivalul Internaţional al Păstrăvului, sau la Festivalul Întâlniri Bucovinene de la Câmpulung Moldovenesc, iar printre atracţii este şi călătoria pitorească cu trenul de epocă sau vizitarea rezervaţiilor şi parcurilor naturale din zonă. „Acest program a fost un bun prilej de coagulare a unor tipuri de drumeţii, cu bicicleta, cu motocicleta, hipo, pe jos sau cu trenul”, a spus preşedintele CJ Suceava.

USL critică demersurile turistice ale lui Flutur

Pe de altă parte, reprezentanţii USL Suceava susţin că proiectele promovate de Gheorghe Flutur nu sunt coerente şi nu asigură o dezvoltare durabilă a turismului în zonă.
Preşedintele organizaţiei judeţene Suceava a PNL, Alexandru Băişanu, a declarat joi într-o conferinţă de presă că pe piaţa de turism a României, Suceava este unul dintre cei mai importanţi jucători şi consideră că judeţul are nevoie de o strategie coerentă de dezvoltare turistică. „Trebuie să spunem sucevenilor că nu există o strategie reală pentru dezvoltarea turismului pentru că Flutur nu înţelege că asta este o oportunitate pentru judeţ”, a spus Băişanu.

El i-a cerut lui Gheorghe Flutur să prezinte raportul dezvoltării turistice de când ocupă funcţia de preşedinte al CJ Suceava precum şi perspectivele de dezvoltare.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Ovidiu Milici, a spus într-o conferinţă de presă că nu era nevoie de cheltuirea unui milion de lei pentru broşuri, pliante şi publicitate ca oamenii să afle că există pelerinaj la Basilica Minor din Cacica şi la Mănăstirea Putna.

„Se cheltuie bani pentru evenimente care dăinuie în conştiinţa poporului de sute de ani”, a mai spus Milici.

El a cerut imperios conducerii CJ Suceava să cheltuiască responsabil banul public. „Le spun celor de la PDL să lase festivismul şi să cheltuie banii cu responsabilitate, pe proiecte serioase, care să aducă beneficii sucevenilor”, a mai declarat Milici.

Programul turistic iniţiat de Consiliul Judeţean Suceava şi intitulat “Pelerin în Bucovina” presupune un pelerinaj în perioada 15 iulie – 15 august de la Viena în Bucovina, cu prilejul sărbătorii religioase Adormirea Maicii Domnului, fiind sprijinit şi de autorităţile austriece.


Intră acum și în grupul de