Orest Onofrei: „Parlamentul si democratia opereaza cu majoritati si nu cu persoane”


Intră acum și în grupul de

Cea mai nedemocratică formulă electorală din toate sistemele electorale. Astfel a catalogat secretarul Senatului Orest Onofrei, senator PDL de Suceava, votul uninominal. Potrivit Constituţiei, a precizat parlamentarul democrat-liberal sucevean, Parlamentul este cel mai înalt for reprezentativ al poporului şi nu al colegiilor din România. „Aşa cum este organizat, Parlamentul nu poate funcţiona cu parlamentari ca persoane separate, iar faptul că se impune un anumit număr de parlamentari pentru constituirea unui grup parlamentar întăreşte acest lucru”, a spus Onofrei.

El a arătat că toată structura Parlamentului este constituită astfel încât să funcţioneze ţinând cont de proporţia de reprezentativitate a partidelor parlamentare şi nu a persoanelor. „Dacă un parlamentar este ales independent, ceea ce înseamnă că a fost ales cu cel mai mare grad de reprezentativitate locală, nu reprezintă în fapt mai nimic în Parlament şi va trebui să se alăture unui grup parlamentar”, a mai declarat senatorul PDL.

Parlamentarul sucevean a mai spus că partidele sunt reprezentate în Parlament ca expresii ale curentelor politice între care electoratul are de ales şi consideră că oamenii trebuie să aleagă partide şi nu persoane. „Parlamentul şi democraţia operează cu majorităţi şi nu cu persoane”, a adăugat Onofrei care a precizat că majorităţile sunt create de partide şi nu de indivizi.

El a subliniat că persoane care au fost aleşi uninominal şi şi-au creat apoi propriul proiect sunt excluşi din partid, sau sunt consideraţi trădători. Onofrei a exemplificat cu UNPR care este un astfel de proiect din care fac parte parlamentari aleşi uninominal şi care au fost excluşi din partidele lor sau au părăsit partide pentru acest proiect, fiind consideraţi trădători, de foştii colegi. El a mai spus că Parlamentul şi parlamentarul reprezintă poporul român şi rolul acestuia este de a legifera şi nu de a reprezenta grupuri restrânse de oameni. „Confuzia majoră este că omul alege o persoană în Parlament care să-i rezolve lui problemele punctuale. Nu asta face parlamentarul ci primarul”, a declarat senatorul PDL.

Onofrei a mai arătat că primarul este ales uninominal fiind executivul în cadrul unei autorităţi locale, în timp ce Consiliul local, legislativul autorităţii locale, este ales pe listă de partid. El a mai spus că nici o variantă de vot uninominal compensat cu listă naţională nu este de dorit. „Pentru opincă va fi vot uninominal, pentru vlădică, Listă naţională”, a conchis senatorul democrat-liberal.


Intră acum și în grupul de