Petru Luhan: Achizitiile publice si Parteneriatul Public Privat, solutii pentru investitii in Romania si UE


Intră acum și în grupul de

Europarlamentarul PDL de Suceava Petru Luhan a solicitat Comisiei Europene să acorde o importanță mai mare autorităților locale și regionale întrucât acestea sunt unii din cei mai importanți cumpărători din Europa şi au un rol esențial în aplicarea normelor de atribuire a contractelor de achiziții publice.

“Autoritățile locale si regionale trebuie să beneficieze de mai multa atenție si trebuie să fie incluse în procesul de revizuire a normelor UE de achiziții publice, proces care ar trebui să le ofere o autonomie sporită”, susţine eurodeputatul sucevean, într-un comunicat de presă.

În document, Luhan, arată că Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o mare majoritate raportul referitor la viitorul achiziţiilor publice, ceea ce reprezintă un pas deosebit de important în simplificarea şi modernizarea legislaţiei europene în domeniu.

El subliniază că achiziţiile publice în Uniunea Europeană reprezintă un segment strategic al pieţei unice europene şi în acelaşi timp un element cheie pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere economică, adăugând că în nenumărate cazuri, beneficiari sau autorităţi contractante au invocat normele privind achiziţiile publice printre factorii ce au determinat gradul scăzut de absorbţie al fondurilor europene.

Europarlamentarul adaugă că rezoluţia Parlamentului European recomandă aplicarea unor versiuni accelerate ale procedurilor de atribuire, în special în cazul proiectelor publice majore, iar autorităţile locale şi regionale trebuie să fie încurajate să aplice aceste proceduri pentru a nu periclita soarta proiectelor.

“Consider că simplificarea procedurilor va contribui la o alocare mai rapidă a fondurilor, la rate mai mari de absorbţie, creşterea eficienţei utilizării fondurilor şi reducerea erorilor. Trebuie să găsim un echilibru între dorinţa de simplificare a procedurilor şi necesitatea de a asigura o concurenţă loială în ceea ce priveşte contractele publice şi obţinerea rezultatelor optime”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan, raportorul de aviz din partea PPE pe această temă.

În raportul adoptat de PE, europarlamentarul a inclus o poziţie privind îndepărtarea obstacolelor pentru parteneriatele de tip public-privat (PPP). El susţine că parteneriatele public private sunt vitale pentru ca Uniunea Europeană să poată realiza investiţiile necesare în anumite domenii, cum ar fi infrastructura şi sectorul serviciilor.

„Trebuie să asigurăm norme aplicabile achiziţiilor publice şi fondurilor structurale şi să stabilim un cadru coerent pentru PPP. Aceste parteneriate reprezintă o soluţie fiabilă pentru finanţarea investiţiilor atât î ţara noastră cât şi în întreaga Uniune Europeană, în special în această perioadă în care criza economică a exercitat o presiune deosebită asupra bugetelor naţionale”, a declarat Luhan.

El s-a pronunţat şi pentru măsuri legislative în favoarea întreprinderilor mici şi mijlocii care reprezintă coloana vertebrală a economiei UE, având un potenţial uriaş în ceea ce priveşte crearea de noi locuri de muncă, creşterea şi inovarea. “Sunt necesare măsuri legislative la nivelul UE, cum ar fi simplificarea formalităţilor şi a cerinţelor administrative pentru IMM-uri, proporţionarea criteriilor de selecţie a ofertanţilor cu caracteristicile fiecărui contract, reducerea garanţiilor de participare, implementarea codului bunelor practici şi acordarea de preferinţe producătorilor europeni”, a apreciat eurodeputatul.

El consideră că aceste măsuri trebuie să garanteze că autorităţile contractante valorifică la maxim potenţialul economic şi inovator al IMM-urilor în cursul procedurilor de achiziţii. „Consider că este benefic ca licitaţiile să fie optimizate în vederea participării şi asigurării egalităţii de şanse pentru acestea, mai ales în cadrul etapei de selecţie unde s-a dovedit că apar cele mai mari obstacole în calea participării lor la licitaţiile publice”, a declarat Luhan.


Intră acum și în grupul de