Onofrei: Prin introducerea sistemului unicameral, ambele Camere vor fi reorganizate intr-una singura care va fi formata din membri ai Parlamentului


Intră acum și în grupul de

Prin introducerea sistemului unicameral nu va fi desfiinţată una din actualele Camere ale Parlamentului, ci ambele Camere vor fi restructurate, a ţinut să sublinieze prim-vicepreşedintele PDL Suceava, senatorul Orest Onofrei, arătând că ceea ce va rezulta, fie Adunare Parlamentară sau Adunare a Reprezentanţilor, va fi noul Parlament. „Nu se poate spune că va fi desfiinţat Senatul sau Camera Deputaţilor. Ambele Camere vor fi reorganizate într-una singură care va fi formată din membri ai Parlamentului, indiferent cum va fi denumit”, a declarat vineri, presei, Onofrei.

Potrivit acestuia, proiectul convenit de coaliţia aflată la guvernare privind reducerea numărului de parlamentari este foarte important pentru că pregăteşte introducerea sistemului unicameral cu 300 de parlamentari.

Senatorul PDL a explicat că, în condiţiile în care nu se poate realiza o revizuire a Constituţiei întrucât majoritatea aflată la guvernare nu are numărul suficient de parlamentari pentru adoptarea unor modificări constituţionale, s-a ales varianta prin care se pregăteşte instituţional şi organizatoric un parlament unicameral format din 300 de parlamentari.

„Noi vorbim acum de reducerea numărului de parlamentari la 300 în Camera Deputaţilor şi 88 în Senat. Doar pentru Camera Deputaţilor se defineşte însă un sistem mixt de alegeri, pe vot uninominal şi listă de compensare. Dacă după alegerile viitoare va exista voinţa politică pentru trecerea la sistem unicameral cu 300 de parlamentari, va fi extrem de uşor de realizat, renunţându-se la alegerea senatorilor”, a spus Onofrei.

Prim vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat marţi că PDL şi-a dorit ca numărul de parlamentari să fie redus la 300 şi parlamentul să fie unicameral, dar că această variantă nu a fost agreată de toţi membrii coaliţiei de guvernare şi că s-a ajuns la planul B, cu reducerea numărului de deputaţi la 300 şi al senatorilor la 88, câte doi de fiecare judeţ şi unul pentru fiecare sector al Capitalei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că nu este de acord cu varianta coaliţiei de reducere a numărului de parlamentari la 388, el menţionând că varianta USL, care vizează 300 de parlamentari, este cinstită şi ar trebui să fie susţinută de politicienii PDL care sunt cinstiţi.


Intră acum și în grupul de