Luhan: Combaterea violentei in sport, o prioritate la nivelul UE


Intră acum și în grupul de

Parlamentul European propune crearea unei baze de date comune cu huliganii violenţi din Uniunea Europeană, a declarat joi europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, după ce PE a adoptat un act normativ ce prevede măsuri împotriva violenţei pe stadioane, a dopajului sportiv şi aranjării meciurilor.

Potrivit eurodeputatului sucevean, este pentru prima dată în istoria UE când astfel de măsuri sunt solicitate, la nivelul întregului spaţiu comunitar şi consideră că actul normativ este un pas către o normalitate în lumea sportului. „Violenţele pe stadioane au devenit un fenomen greu de stăpânit la nivelul Statelor Membre, printre care şi România. Nu dorim să se ajungă la tragedii cum a fost cea de la meciul de fotbal din Cupa Egiptului, din această săptămână. Una dintre măsurile pe care le propune Parlamentul European este crearea unei baze de date cu datele de identificare ale persoanelor cărora li se interzice intrarea pe stadioane, pentru ca ţările UE să poată schimba mai uşor informaţii despre huligani”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan.

El a arătat ca pe lângă măsurile de combatere a violenţei pe stadioane, documentul prevede incriminarea traficului cu substanţe folosite pentru dopaj, a pariurilor ilegale şi a spălării de bani în sporturile profesioniste şi că se doreşte eliminarea exclusivităţii la drepturile audiovizuale

„Evenimentele sportive majore sunt urmărite cu interes de majoritatea cetăţenilor europeni. Noile prevederi vor permite un acces mai larg al publicului la astfel de evenimente sportive, prin eliminarea drepturilor de exclusivitate“, a explicat Petru Luhan.

În plus veniturile provenite din drepturile audiovizuale vor fi distribuite echitabil între sportul de elită şi cel cu participare în masă, iar operatorii pariurilor vor participa la finanţarea sportului în masă, iar distribuţia va fi realizată de statele membre, cu o atenţie deosebită pentru operatorii privaţi.
Totodată, el a arătat că UE va desemna anual o Capitală europeană a sportului.

Petru Luhan a cerut Comisiei Europene includerea sportului în cadrul programelor FEDR şi FSE considerând că astfel, s-ar îmbunătăţi în mod semnificativ condiţiile de finanţare pentru proiectele privind sportul.


Intră acum și în grupul de