Onofrei sustine ca si parlamentarii PSD si PNL agreeaza varianta de vot mixt, cu compensare pe lista judeteana


Intră acum și în grupul de

Prim-vicepreşedintele PDL Suceava, senatorul Orest Onofrei, susţine că varianta de vot mixt, cu listă de compensare judeţeană, ce presupune că numărul colegiilor electorale se înjumătăţeşte, iar cei care candidează uninominal în colegii sunt înscrişi şi pe lista de compensare, este „cea mai în regulă” întrucât respectă şi decizia Curţii Constituţionale şi votul uninominal, dar şi reprezentarea corectă a partidelor. „În acest fel, cei care candidează sunt validaţi de votul electoratului. La votul pe listă, se ascundeau în spatele partidului unii dintre cei fără notorietate sau care nu obţineau voturi”, a declarat miercuri Onofrei.

El a explicat că în motivarea Curţii Constituţionale în cazul deciziei de neconstituţionalitate a Legii de comasare a alegerilor se menţionează că actuala reglementare a sistemului electoral românesc are imperfecţiuni şi se impune o reconsiderare a acesteia în perspectiva alegerilor parlamentare din 2012, iar CCR subliniază că tipul de scrutin reglementat să aibă corespondent în tipurile de scrutin care se regăsesc în majoritate statelor europene. „Sistemul de vot majoritar e doar în Anglia, la Senat în Franţa şi jumătate din Parlament în Germania. În rest, în toate celelalte ţări e vot proporţional sub diferite forme, pe listă, preferenţial pe listă, sau combinat”, a spus Onofrei.

El a arătat că este total împotriva listei de compensare naţională întrucât într-o astfel de situaţie „cei de la opincă aleargă prin colegii, iar vlădica este ales pe lista naţională”. Orest Onofrei a mai declarat că a discutat cu colegi parlamentari din PSD şi PNL care agreează acest tip de vot, mixt, cu compensare pe lista judeţeană.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat în unanimitate înfiinţarea şi componenţa Comisiei comune pentru analiza propunerilor legislative referitoare la alegerea parlamentarilor, preşedinţia acesteia urmând să fie asigurată de deputatul PDL Sulfina Barbu.


Intră acum și în grupul de